ΗΠΑ:Επιμνημόσυνες τελετές για τον Τζ. Φλόιντ -Παραμένουν στους δρόμους οι διαδηλωτές

08:09 5/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις ΗΠΑ έγινε τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, παρουσία συγγενών, φίλων, πολιτικών αξιωματούχων και ακτιβιστών.

Το λόγο πήραν τα αδέρφια και ο ανιψιός του Φλόιντ, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατό του. Ο Αιδεσιμότατος Αλ Σάπτον επέκρινε την αντιμετώπιση της κατάστασης από τον Ντόναλντ Τραμπ και την φωτογράφηση του με τη Βίβλο στο χέρι.

Ο δικηγόρος της οικογένειας 

στην ομιλία του έκανε λόγο για «πανδημία του ρατσισμού». Επιμνημόσυνες τελετές για τον Τζορτζ Φλόιντ έχουν προγραμματιστεί σε τρεις Πολιτείες και θα διαρκέσουν 6 μέρες.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για συνέργεια, στους 3 αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ, ορίζοντας την εγγύηση στα 750.000 δολάρια για τον καθένα. Τη Δευτέρα  ξανά μπροστά στο δικαστήριο θα βρεθεί ο δράστης Ντέρεκ Σόβιν, αντιμετωπίζει νέα κατηγορία για δολοφονία δευτέρου βαθμού, δηλαδή για φόνο εκ προθέσεως.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε  ότι ξένα συμφέροντα και «εξτρεμιστικά ταραχοποιά στοιχεία» που συνδέονται με ομάδες όπως η Antifa έχουν επιδιώξει να διευρύνουν τις διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. τόνισε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει 51 συλλήψεις μέχρι στιγμής για κατηγορίες που αφορούν βίαιη δραστηριότητα.

Ο Μπαρ πρόσθεσε ότι 114 αξιωματικοί επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και 22 νοσηλεύτηκαν.

Οι αρχές ερευνούν επτά πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο. Ένας συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ανησυχία εκφράζουν οι αρχές για την περίπτωση εξάπλωσης του κορονοϊού μεταξύ των διαδηλωτών καθώς συνωστίζονται διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να τους ζητήσουν να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων οικειοθελώς.

Στο μεταξύ «κόκκινη κάρτα» από το Twitter «είδε» ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τιμή του Τζορτζ Φλόιντ, επικαλούμενο την πολιτική της πλατφόρμας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το βίντεο,  αποτελείται από ένα κολλάζ βίντεο και φωτογραφιών από διαδηλώσεις και ταραχές που ξέσπασαν μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, με τον Τραμπ να ακούγεται να μιλά.

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Παραμένουν στους δρόμους οι διαδηλωτές – Πανηγυρισμοί για την αλλαγή του κατηγορητηρίου – Φράχτες και στρατός γύρω από το Λευκό Οίκο (video)

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα