ΗΠΑ: Το γονίδιο που επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

12:37 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ΤΜΕΜ106Β, είναι αρκετά κοινό γονίδιο. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων έχουν δύο αντίγραφά του και μέχρι την ηλικία των 65, «όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα». Μετά όμως, τα πράγματα αλλάζουν σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, που αποφάνθηκαν ότι όποιος έχει δύο «καλά» αντίγραφα του γονιδίου, «δεν έχει πρόβλημα», αλλά όποιος έχει δύο «κακά» αντίγραφά του, ο εγκέφαλός αρχίζει να γερνάει γρήγορα.

Ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας «Cell Systems», καθηγητής παθολογίας – νευρολογίας ‘Ασα Αμπέλιοβιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διευκρινίζει

ότι «στην τρίτη ηλικία, ο εγκέφαλος όσων έχουν το εν λόγω γονίδιο, δείχνει δέκα έως δώδεκα χρόνια πιο γερασμένος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που δεν έχουν την ίδια παραλλαγή του γονιδίου».

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου, διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές, αναλύοντας γενετικά δεδομένα από νεκροψίες 1.904 ατόμων που δεν είχαν νευροεκφυλιστικές παθήσεις όσο ζούσαν.

Το εν λόγω γονίδιο έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με μια σχετικά σπάνια νευροεκφυλιστική πάθηση, τη μετωποκροταφική άνοια. Η ανακάλυψη ότι το γονίδιο αυτό επηρεάζει γενικότερα τη γήρανση του εγκεφάλου σε πολλούς ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον για διαταραχές όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα