ΗΠΑ: Διελκυστίνδα Τραμπ-Κυβερνητών για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων

23:34 19/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις ΗΠΑ, την ώρα που υπάρχει η συζήτηση για επιστροφή στην κανονικότητα, η πραγματικότητα τρομάζει. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 40.000, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του lockdown, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανυπόμονο για την ανάκαμψη της οικονομίας εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, να καλεί τους κυβερνήτες να “ανοίξουν” τις Πολιτείες,

υποστηρίζοντας ότι διαθέτουν αρκετά τεστ και κατά συνέπεια είναι σε θέση να άρουν τα περιοριστικά μέτρα.

Εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί λένε αρκετοί κυβερνήτες

Πολιτείες όπως το Οχάιο, το Τέξας και η Φλόριντα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας τους, ίσως την 1η Μαΐου ή και νωρίτερα, παρά ταύτα, παραμένουν επιφυλακτικές.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ μιλώντας στο CNN χαρακτήρισε «τελείως εσφαλμένο» τον ισχυρισμό Τραμπ, ενώ και ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρδαμ σχολίασε ότι πρόκειται για «προϊόν ψευδαισθήσεων».

Η περιοχή του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Ουάσινγκτον καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα που στη Νέα Υόρκη διαπιστώνεται κάμψη της ημερήσιας αύξησης θανάτων και κρουσμάτων.

«Η συνέχιση αυτής της καθοδικής πορείας θα εξαρτηθεί από τις πράξεις μας», προειδοποίησε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο. «Πρέπει να παραμείνουμε καχύποπτοι και συντονισμένοι, για να μην υπονομεύσουμε ό,τι έχουμε επιτύχει, τόνισε.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, στην πολιτεία καταγράφηκαν 507 νέοι θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θανάτων από την 2α Απριλίου. Στις 9 Απριλίου καταγράφηκαν 799 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην αμερικανική μεγαλούπολη, το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι των 13.000 θάνατοι και περί τα 236.000 κρούσματα της νόσου του κορονοϊού.

Ο Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθούν μαζικά ορολογικά τεστ αντισωμάτων για να προσδιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει στον καθορισμό της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα υιοθετηθεί, εξήγησε ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η στρατηγική θα υιοθετηθεί σε συντονισμό με πέντε ακόμη βορειοανατολικές πολιτείες, το Νιού Τζέρσι, την Μασαχουέτη, την Πενσιλβάνια, το Ντέλαγουερ, το Ροντ Άιλαντ.

Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες «να στέλνουν το σωστό μήνυμα».

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Και στην Ουάσιγκτον δεν παρατηρείται κανενός είδους επιστροφή στην κανονικότητα.

Για παράδειγμα τη Δευτέρα ο στρατός θα αρχίσει να μετατρέπει το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της πόλης, το Γουόλτερ Ουάσιγκτον, σε νοσοκομείο που θα μπορεί να χωρέσει ακόμη και 1500 ασθενείς.

Η μάσκα πια είναι υποχρεωτική, οι απαγορεύσεις έχουν παραταθεί για έναν ακόμη μήνα και η σχολική χρόνια στην αμερικανική πρωτεύουσα τελειώνει επισήμως τέλος Μαΐου και όχι 20 Ιουνίου.

EPA/JIM LO SCALZO

Πρωτοφανείς καταστάσεις μετά τις προτροπές Τραμπ προς του πολίτες για «απελευθέρωση» των πόλεων

Συνολικά το 90% της Αμερικής εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Όμως η πίεση που ασκεί ο Πρόεδρος στους κυβερνήτες να ξανανοίξουν τις πολιτείες και η προτροπή του προς τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να απελευθερώσει -όπως είπε χαρακτηριστικά -τις πόλεις του, δημιουργούν πρωτοφανείς καταστάσεις.

Οι «οδηγίες» του Τραμπ για το άνοιγμα της οικονομίας των πολιτειών των ΗΠΑ συνιστούν 14 ημέρες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων πριν από την έναρξη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενθάρρυνε μέσω του Twitter τους διαδηλωτές που ζητούν εσπευσμένη άρση των μέτρων στις πολιτείες τους με μία σειρά μηνυμάτων «Ελευθερώστε» το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα και τη Βιρτζίνια… Και οι τρεις έχουν δημοκρατικούς κυβερνήτες.

Με στολές παραλλαγής, όπλα στα χέρια και χρηματοδότηση από ακροδεξιές οργανώσεις, εξαγριωμένοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας την επιστροφή στην εργασία και την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων τους. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ο ιός είναι ένα ψέμα.

Πρόκειται για μερικές χιλιάδες πολίτες που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν ολόκληρη την Αμερική, προέρχονται όμως κυρίως από τα προάστια και τις αγροτικές περιοχές, εκεί δηλαδή που αρχίζει και εξαπλώνεται με μανία τώρα ο ιός.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Ανταπόκριση-Ουάσινγκτον: Λ. Αργύρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα