ΗΠΑ: Δεν επηρεάζει η ένταση με την Άγκυρα τις επιχειρήσεις στη Συρία (video)

12:30 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως και 8.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Ράκα της βόρειας Συρίας, ενώ oι μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «πλησιάζουν στην τελευταία εβδομάδα τους», όπως δήλωσε η επικεφαλής της υπό τις ΗΠΑ επιχείρησης του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF), Ρόζντα Φέλατ, αναρτώντας και σχετικά βίντεο στο Twitter.

#YPJ #SDF Cmndr Rojda Felat speaks abt situation of civilians trapped in #Raqqa

and SDF commitment to take them out safely
UK Subs#YPGPress pic.twitter.com/VZsis3aXMe

— Rojava (@AzadiRojava) October 11, 2017

Η συμμαχία Κούρδων και Αράβων (SDF), «διαπραγματεύεται» την απομάκρυνση αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζουν αμερικανικές πηγές, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «η διπλωματική ένταση Τουρκίας- ΗΠΑ δεν έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εν μέσω της αμοιβαίας επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών επί των πολιτών των δύο χωρών».

«Η τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ συνεχίζει να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων», ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συντονίζουν κοινές και ξεχωριστές στρατιωτικές ενέργειες με την Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον.

SDF footage from earlier today shows clashes with remaining ISIS terrorists, mainly in the National Hospital. #Raqqa pic.twitter.com/klHWmNmkNH

— Afarin Mamosta (@AfarinMamosta) October 10, 2017

Τις τελευταίες 24 ώρες περίπου 200 άμαχοι κατάφεραν να βγουν από την πόλη και να κατευθυνθούν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του SDF, επεσήμανε χθες το γραφείο Τύπου της συμμαχίας, που έχει ανακαταλάβει το 90% της Ράκα, της πόλης που αποτέλεσε την «ντε φάκτο» πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα αναζητά τρόπους ώστε να διαφύγουν άμαχοι που χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες από τους τρομοκράτες», επεσήμανε ο συνασπισμός, τονίζοντας ότι «όσοι εγκαταλείπουν τη Ράκα και έχουν πολεμήσει στο πλευρό (του ΙΚ) θα παραδοθούν στις τοπικές αρχές για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα