Κέρκυρα: Δεν θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας αν λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

12:23 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΜΕΛΕΤΗ
Η ίδια η μελέτη που παρουσίασε η μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θάλεια Λαζαρίδου καθώς και η γεωλόγος Σπυριδούλα Μουζακίτη αποκλείει το ενδεχόμενο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίδια του κυττάρου του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αυτό υπό την προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο λόγος είναι ότι κάτω από το κύτταρο υπάρχει αργιλικό

στρώμα που είναι αδιαπέραστο από το νερό (καγιάς). Αν όμως παραβιαστούν οι προδιαγραφές και πέσουν απορρίμματα σε άλλα σημεία του οικοπέδου – κυρίως στα χαμηλότερα υψομετρικά επίπεδα– όπου το υπέδαφος είναι αμμώδες θα υπάρξει πρόβλημα στον επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια και στα πηγάδια της περιοχής που συγκοινωνούν με αυτόν.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα μέχρι την τελική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ πλέον και κατά συνέπεια υπάρχουν δυνατότητες επανεξέτασης του θέματος καθώς και να τεθούν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας. Η πρόθεση πάντως της ΠΙΝ είναι – όταν φτάσει στο σημείο της έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΥ – να ισχύσει λιγότερο από 5 χρόνια, ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες ελέγχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος δήλωσε ότι πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι η άψογη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και να μην επαναληφθούν τα λάθη που έφεραν το Τεμπλόνι σε αυτή την κατάσταση. Διευκρίνισε ότι θα είναι πράγματι υπολείμματα διότι ο δεματοποιητής συνοδεύεται και από σύστημα διαλογής και επίσης ότι η πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι να αποτελέσει πράγματι προσωρινή λύση για 2-3 χρόνια που απαιτούνται για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να ανοίξει το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη αλλά δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει χρήση βίας όπως στο παρελθόν.
Ως ασφαλιστική δικλίδα για την καλή λειτουργία του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δήλωσε ότι θα είναι η ανάθεση σε ιδιώτη με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Σε ότι αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας δήλωσε ότι το απέκλεισε λόγω του μεγάλου κόστους που θα επιβαρύνει τους πολίτες με ιδιαίτερα αυξημένα τέλη.
Ενδιαφέρουσα ήταν και εξήγηση που έδωσε σχετικά με την απόρριψη του ΣΔΙΤ που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Τρεπεκλής. Είπε χαρακτηριστικά ότι πλέον δεν συμφέρει μια συμφωνία – όπως προέβλεπε η προμελέτη – που θα βασίζεται στη λειτουργία εργοστασίου με δεδομένους τους 90 χιλιάδες τόνους σκουπίδια, αφού ο όγκος των σκουπιδιών έχει μειωθεί και πρόκειται να μειωθεί περισσότερο στο μελλον μετά την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα