Ιωάννινα: Σε ύφεση οι μετασεισμοί – Μετακινήθηκε το όρος Μιτσικέλι (video)

20:07 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ύφεση η μετασεισμική δραστηριότητα στα Ιωάννινα. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά το φαινόμενο, ενώ οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε επιφυλακή. «Είμαστε πιο ήσυχοι. Το φαινόμενο είναι σε εκτόνωση» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας. Η καταγραφή των ζημιών άρχισε και οι περισσότερες εντοπίζονται σε παλαιά κτίσματα. Από τη δόνηση του Σαββάτου μετακινήθηκε

προς τα δυτικά το όρος Μιτσικέλι.

Εκατοντάδες μετασεισμοί, με ένταση έως και 4,9 ρίχτερ, σημειώθηκαν στην περιοχή της Ηπείρου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 ρίχτερ, το βράδυ του Σαββάτου.

Σεισμική δόνηση 4,3 ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων.

Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται στην περιοχή.

Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι υπάρχει μια αποκλιμάκωση της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Για προληπτικούς λόγους, στους Δήμους Ιωαννιτών, Πωγωνίου και Ζίτσας θα μείνουν και την Τρίτη κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, οι παιδικοί σταθμοί, το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τα δημόσια ΙΕΚ και οι δημόσιοι αθλητικοί χώροι, ενώ αναστέλλεται επίσης για δύο μέρες η λειτουργία των δικαστηρίων.

Ασθενής σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ βόρεια της Σάμου

Ασθενής σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 04:30 ώρα Ελλάδας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ ΒΒΑ της Σάμου, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Οπως, δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο σεισμος των 4,4 ριχτερ τα ξημερωματα στη Σαμο δεν εχει καμια σχεση με τη σεισμικη δραστηριοτητα στα Ιωαννινα.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα