Δεν υπήρξε δήλωση Ερντογάν περί δημοψηφίσματος – ΑΜΠΕ: Λάθος εκ παραδρομής

19:45 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε λανθασμένη παραπομπή των δηλώσεων περί δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο απέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα σε τηλεγράφημά του προκαλώντας την άμεση και αυστηρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο εκδήλωσης σε τουρκικό πανεπιστήμιο στη Ριζούντα και με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε

ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πως «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας έχει ως εξής:

«Η Τουρκία πάντα δεχόταν με ανοιχτή αγκαλιά αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους. Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς δείχνουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Μερικοί μας ρωτούν «γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία». Ρωτούν «γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική». Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Ωστόσο, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων «τι δουλειά έχετε εκεί». Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν «τι δουλειά έχετε εκεί» δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για τη Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί. Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».

Σύμφωνα με το διορθωμένο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου» και στο σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη ήταν που ανέφερε ότι: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Το ΑΜΠΕ ανακοίνωσε ότι μετά από αυτό το «τραγικό λάθος» διέκοψε τη συνεργασία με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα