Ημέρα 1 της διαδικασίας Brexit με νομοθετικό σχέδιο και διαμάχη

21:32 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σχέδιο για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, τη «πρώτη ημέρα της διαδικασίας Brexit», διαμηνύοντας ότι το βρετανικό δίκαιο εφεξής θα υπερισχύει του ευρωπαϊκού και χιλιάδες κοινοτικοί νόμοι θα ενσωματωθούν σε αυτό.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διετείς διαπραγματεύσεις, δημοσιεύματα περιγράφουν την πρώτη διαμάχη, καθώς Γαλλία και Γερμανία απορρίπτουν την πρόταση Μέι για ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις αποχώρησης και οικονομικών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Πρώτα διαπραγματευόμαστε

την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., προτού ασχοληθούμε με το δεύτερο στάδιο, το οποίο θα καθορίσει ποια θα είναι η μελλοντική σχέση και συνεργασία», διατράνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δύσκολες, καθώς δεν υπάρχουν εκπτώσεις για το Λονδίνο».

Στην «ιστορική» επιστολή της προς Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι συνδέει τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με μία ευνοϊκή οικονομική συμφωνία, ωστόσο το Λονδίνο έσπευσε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή.

Πάντως, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησαν το ύφος της επιστολής που έστειλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χθες στις Βρυξέλλες και χαρακτηρίστηκε ως η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Μέι μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, απευθύνθηκε σε επτά κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες επιχειρηματολογώντας για το Brexit, με επωδό ότι «η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ αλλά δεν θα φύγει ποτέ από την Ευρώπη».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου

Σχετική είδηση:Οι διαπραγματεύσεις του Brexit δεν θα είναι εύκολες, εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Σχετική είδηση:Αν συνεχίσουν οι ΗΠΑ να χαίρονται για το Brexit, θα πείσω Οχάιο-Τέξας να αποσχιστούν
Σχετική είδηση:Τα σχέδια της Μ. Βρετανίας για τη μετατροπή νόμων της ΕΕ σε εσωτερικό δίκαιο (video)

Σχετική είδηση:Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα