Ηλεκτρικά όπλα αντί κεφαλοκλειδώματος θα χρησιμοποιούν στη γαλλική αστυνομία

09:44 12/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Γαλλία, ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ περιπλέκει τις σχέσεις της αστυνομίας με την κυβέρνηση.

Υπό την πίεση αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά και πολλών προβληματικών συλλήψεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε να ανακοινώσει την κατάργηση της μεθόδους εξουδετέρωσης υπόπτων με λαβή στον λαιμό που έχουν προκαλέσει ασφυξία και θάνατο σε συλληφθέντες, αντικαθιστώντας

την με όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης.

Την Πέμπτη το απόγευμα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας αστυνομικοί, θυμωμένοι με τους πολιτικούς, διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο τμήμα τους πετώντας στο έδαφος χειροπέδες, μπαστούνια και κράνη τραγουδώντας την Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει.

Λίγες μέρες πριν, ο Υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner δεσμεύτηκε για «μηδενική ανοχή» στον ρατσισμό εντός της Aστυνομίας όπου παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές.

French Interior Minister Christophe Castaner, (Isa Harsin/Pool Photo via AP)

Οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες σώματος όπως στις ΗΠΑ για διαφάνεια στους ελέγχους σε περίπτωση διακρίσεων ενάντια σε μειονότητες.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Ch. Castaner συναντάει τα συνδικάτα των αστυνομικών σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα δύο μέρες πριν το διάγγελμα του Προέδρου Μακρόν για την πορεία της χώρας μετά το τέλος της καραντίνας.Το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να αναφερθεί για πρώτη φορά στο ρατσισμό, μετά την επιδημία.

Ανταπόκριση Θωμαΐς Παπαϊώννου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα