Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έδρα τα Χανιά

13:26 9/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Πραγματικότητα αποτελεί, από το βράδυ της Τρίτης, ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης καθώς σε ένα από αυτά, στο Καφέ του Δημοτικού Κήπου των Χανίων πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της γηραιάς Ηπείρου.Έδρα του Συνδέσμου είναι τα Χανιά και έμβλημα το «Ρολόι» που κατασκευάστηκε στη βορειοανατολική γωνία του Δημοτικού Κήπου της πόλης το 1924 - 1927. Το ίδιο έμβλημα θα υπάρχει και στην επίσημη σφραγίδα του Συνδέσμου, ενώ θα βρίσκεται στις εισόδους όλων των
καφέ που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο.

Η ιδέα για την ίδρυση του Συνδέσμου, ανήκει στον ιδιοκτήτη του Καφέ «Κήπος», Βασίλη Σταθάκη, που εδώ και 2 χρόνια ξεκίνησε την προσπάθεια επικοινωνώντας με τα 50 ιστορικά καφέ της Ευρώπης και ειδικότερα με τα 15 πιο παλιά που αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη.
Το ιστορικό καφέ "Κήπος", λειτουργεί διαχρονικά από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της πολιτικής, στεγάζοντας για αρκετά χρόνια στο χώρο του την Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (09/12/1898).
Ο Σύνδεσμος θα είναι μια γέφυρα επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων κύρους που θα βοηθήσουν στην προβολή και την πολιτιστική προσέγγιση κάθε χώρας που φιλοξενεί τα αντίστοιχα Καφέ. Με στόχο την επικοινωνία και τη δικτύωση μεταξύ των μελών του, ο Σύνδεσμος θα προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προιόντα και το τουριστικό ενδιαφέρον, ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμία στους φίλους της γαστρονομίας και του καφέ ανά τον κόσμο να επισκεφθούν την πόλη που εδρεύει το κάθε μέλος.
Πρόκειται για μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική εταιρεία υπό σύσταση, που βασίζεται στην ανάγκη να ενθαρρυνθεί, να προστατεφτεί και να ενισχυθεί η πολιτιστική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική κληρονομιά των ιστορικών Καφέ, σε εθνικό και Ευρωπαικό επίπεδο. Επιδιώκει την προώθηση και την διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς , με σεβασμό στις διαφοροποιήσεις της μέσα από τις χώρες που την γέννησαν καθώς και την αναβίωση και ανάπτυξη της κουλτούρας του κάθε Ιστορικού Καφέ. Αυτής της κουλτούρας, που με κάθε γουλιά καφέ, ο θαμώνας, νιώθει οτι παίρνει μέρος σε ένα τελετουργικό που τον πάει πίσω τουλάχιστον 100 χρόνια.
Κάποια από τα διασημότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης όπως τα: Cafe Central στη Βιέννη, Cafe Residenz, Cafe Landtmann, Cafe Sacher επίσης στη Βιέννη, το ιστορικό Cafe Florian, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το Cafe Greco στην Piazza di Spagna της Ρώμης, το Deux Magots στην St. Germain des Pres στο Παρίσι, το Cafe De Flore, το Cafe Procope το Cafe de la Paix, το Cafe Foucet, τα cafe της οδού Montparnasse: La Coupole, La Closerie des Lilas, Le Dome, Le Procope, La Rotonde Montparnasse και Le Select, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους.
Ένα εγχείρημα που υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, την Ουνέσκο και τα Επιμελητηρίων της Ελλάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα