Ιδρύθηκε η «Πελοποννησιακή Συμμαχία 2019»

09:43 2/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία νέα περιφερειακή παράταξη, δημιουργείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εν’ όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρόκειται για την «Πελοποννησιακή Συμμαχία 2019».

Ήδη, δόθηκε στην δημοσιότητα και η ιδρυτική διακήρυξη της αυτοδιοικητικής αυτής έκφρασης.

Σε πρώτη φάση, υπογράφουν την σχετική διακήρυξη, 179 άτομα, από διάφορους επαγγελματικούς χώρους.

Το σχετικό κείμενο της αυτοδιοικητικής αυτής δομής, αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια ως Έλληνες πολίτες, βιώνουμε τη ζοφερή πραγματικότητα

της μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η Χώρα μας.

Το πολιτικό μας σύστημα και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί δοκιμάζονται σκληρά για την αντοχή τους, τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητα τους, στην εξεύρεση οδών αντιμετώπισης, αλλά και διεξόδου από αυτήν.

Η χρεοκοπία της οικονομίας μας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, η υπερφορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ταυτόχρονη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η δημιουργία δυσμενέστερων συνθηκών για τους αγρότες μας, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, η έκρηξη της ανεργίας, σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων επιστημόνων μας για αναζήτηση εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων που οδηγεί τους Έλληνες πολίτες δυστυχώς, στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, στην απόγνωση και σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα, είμαστε όλοι και όλες, μάρτυρες ενός δημόσιου πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στη Βουλή των Ελλήνων και στα ΜΜΕ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με έντονα αντικρουόμενες απόψεις και αλληλοκατηγορίες που εντείνουν αντί να καθησυχάζουν τις ανησυχίες μας για το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας.

Παράλληλα, ζούμε ακραίες κοινωνικές συμπεριφορές και περιστατικά βίας, καθώς και άνοδο παθογόνων κοινωνικών φαινομένων που τραυματίζουν, εκφυλίζουν, απαξιώνουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και των αντιπροσωπευτικών μας θεσμών, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα απειλεί να προσλάβει καθεστωτικά χαρακτηριστικά αποδυναμώνοντας έτσι την προοπτική εκκίνησης μίας νέας ελπιδοφόρας πορείας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναγέννηση της Χώρας μας.

Όλες αυτές οι παραπάνω δυσάρεστες διαπιστώσεις μάς οδήγησαν-μια ομάδα ενεργών πολιτών από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου ν’ αναλάβουμε την πρωτοβουλία ώστε να έρθουμε σε επαφή και μεταξύ μας επικοινωνία.

Ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και διαμορφώνουμε προτάσεις, με μοναδικό στόχο να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα νέο, δημοκρατικό, δημιουργικό προγραμματικό πλαίσιο, συμβάλλοντας έτσι στην αναγέννηση του πιο κοντινού σε όλους μας αυτοδιοικητικού θεσμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το εγχείρημα είναι απλό και έχει χαρακτήρα κυρίως ενωτικό και συλλογικό.

Μέσω πρωτοβουλιών για περαιτέρω μελλοντική κινητοποίηση και διαλόγο θέτουμε ως σκοπό την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη δημιουργία μίας στέρεας ελπίδας για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Συναποφασίσαμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε άλλο απαθείς και κυρίως ανοργάνωτοι απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια από τις πιο κοντινές, σε όλους και όλες μας, οργανωμένη δομή εξουσίας που επηρεάζει καθοριστικά, τόσο τη ζωή μας, όσο και τις προοπτικές των παιδιών μας, του μέλλοντος δηλαδή της πατρίδας μας.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ό,τι οι γνωστές παθογένειες του κεντρικού πολιτικού μας συστήματος που δημιούργησαν και εξέθρεψαν τη βαθιά κρίση, που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, διαπερνούν ολοκληρωτικά και τις αυτοδιοικητικές δομές.

Η ανυπαρξία ενός ρεαλιστικού, βιώσιμου περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποσπασματική χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας και η εκτέλεση των δημοσίων έργων, οι αστοχίες και η κοντόφθαλμη διαχείριση του σοβαρού προβλήματος των απορριμμάτων, η πλήρης ανυπαρξία διαλόγου και συνεργασίας με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και ο λαϊκισμός, δυστυχώς κυριαρχούν και στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω ζητήματα έχουν απασχολήσει επανειλημμένως δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο».

Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση έχει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης που οδήγησε αλόγιστα στο καλάθι των αχρήστων τα ενωτικά και υπερκομματικά μηνύματα που της απέστειλαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Πελοποννήσου στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση όλοι και όλες μας που επωμιζόμαστε ενυπόγραφα αυτή την πρωτοβουλία επικοινωνίας μαζί σας αποφασίσαμε να μην μείνουμε άφωνοι, απαθείς και άπραγοι.

Συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο μας, στους πολίτες της Περιφερείας μας και ιδιαίτερα στην νέα γενιά, προτείνουμε θαρρετά και υπεύθυνα να κινητοποιηθούμε για την ανάδειξη μίας νέας ηγεσίας στην Περιφέρεια μας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2019.

Το εγχείρημα αυτής της ολοκάθαρης επιλογής για τη δημιουργία μίας νέας, ανεξάρτητης και αυτόνομης αυτοδιοικητικής παράταξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ίδιους τους πολίτες, σας παρακαλούμε να το εκλάβετε ως ένα ανοιχτό κάλεσμα ενωτικής και υπερκομματικής συσπείρωσης και συλλογικής δράσης.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να καταστήσουμε σαφές/ ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουμε και δεν απαξιώνουμε τον θεσμικό και τον αναντικατάστατο ρόλο όλων των πολιτικών κομμάτων που σέβονται το Σύνταγμα της Χώρας μας και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Αυτό που ζητούμε από τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, στα οποία άλλωστε πολλοί και πολλές από εμάς συμμετέχουμε, είναι να σεβαστούν το δημοκρατικό μας δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς αυτούς και αυτές που θα μας εκπροσωπήσουν στην ηγεσία του νέου οργάνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αναπτυξιακές μας προτάσεις.

Η υιοθέτηση αυτής της ολοκάθαρης απαίτησής μας είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει πολύ καλύτερους όρους συνεργασίας μαζί τους και αρμονικότερη συνύπαρξη με την όποια κυβέρνηση αναδείξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Με αυτά τα απλά και καθαρά λόγια απευθυνόμαστε με σεβασμό στους πολίτες της Πελοποννήσου και κυρίως προς τους νέους και τις νέες.

Τους καλούμε σε συμμετοχή, συστράτευση, και κινητοποίηση, για να είμαστε πολλοί και πολλές αυτοί και αυτές που θα σχεδιάσουμε, θα αποφασίσουμε και κυρίως θα υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είναι αυτονόητο ότι με πνεύμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα αποφασίσουμε, προκειμένου ο Δημοκρατικός Αυτοδιοικητικός Χώρος να εκφραστεί ΕΝΙΑΙΑ και ΝΙΚΗΦΟΡΑ, ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών».

από δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: ερτ (αρχείο)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα