Ιατρείο και δομή καραντίνας τα κτήματα που νοικιάζονται στη Μόρια – Αντιδράσεις

00:01 10/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για την ενοικίαση δύο κτημάτων κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που μεταφράστηκε ως επέκταση του κέντρου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ χωροθετείται έκταση 9,5 και 33,5 στρεμμάτων για την κατασκευή και εγκατάσταση δομών προσωρινής υποδοχής για το ΚΥΤ της Μόριας. Τα δύο οικόπεδα δεν εφάπτονται με το υπάρχον κέντρο, και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.

Διευκρινήσεις για το ΦΕΚ

ζήτησε από τον Υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης καθώς πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού αλλά και των γύρω κοινοτήτων είναι να κλείσει και όχι να επεκταθεί το ΚΥΤ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Μόριας σε τηλεφωνική επικοινωνία που ειχε με τον Νότη Μηταράκη ενημερώθηκε ότι στο μεν πρώτο οικόπεδο θα εγκατασταθεί σε εκταση δύο στρεμμάτων, το Κέντρο Υγείας που θα δημιουργηθεί με χρηματοδότηση της Ολλανδικής κυβέρνησης  και βρίσκεται κοντά στο ΚΥΤ πλησίον του δρόμου με κατεύθυνση τη Λάρσο και το οποίο μάλιστα θα είναι έτοιμο στις 20 Αυγούστου και θα εγκαινιαστεί από την πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα βρεθεί στη Λέσβο για τον εορτασμό του 15Αυγουστου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο γεωτεμάχιο βρίσκεται Βόρεια του ΚΥΤ όπου μεσολαβούν άλλα δέκα κτήματα και ποτάμι και σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και τα όσα μετέφερε στον κ. Μαστρογιάννη θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την περίπτωση κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας ενώ λόγω του συνωστισμού 14.000 αιτούντων άσυλο, είναι αδύνατη η απομόνωση τυχόν περιστατικών.

Αντιδράσεις:

Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ , υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις , καθώς μεταφράστηκε ως επέκταση του ΚΥΤ κάτι που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε με δηλώσεις του διαψεύσει ο αρμόδιος Υπουργός .

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο αναφέρει “Γιατί η ενοικίαση 43 στρεμ. ελαιοκτημάτων παρακείμενων στην δομή του Κ. Υ. Τ. Μοριας και μαλιστα σε υψηλη τιμη (περιπου 90.000Ε για ενα ετος); Διαστέλλεται αντι να συστέλλεται ενα κέντρο με συρρικνούμενο πληθυσμό; Επεκτείνεται αντι να εκκενώνεται τμηματικως;    Υ. Γ. Πολλες φορες τα «κάστρα» πέφτουν εκ των ενδον!”

Ο επικεφαλής του Περιφερειακού συνδυασμού ¨Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο” Παναγιώτης Χριστόφας σε ανακοίνωσή του σημειώνει “Η πολιτική διαχείριση του αρμόδιου Υπουργείου συνεχίζει να βασίζεται σε κινήσεις κρυφές και υπόγειες, χωρίς πραγματική διαβούλευση, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ενώ είναι ήδη γνωστή και σαφής η δίκαιη θέση της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε οποιαδήποτε νέα δομή ή επέκτασή της.  Αυτές οι κινήσεις καταφέρνουν να δυναμιτίζουν το κλίμα σε μια κοινωνία που είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένη, πολιτικά θιγμένη και εξαπατημένη.  Βλέπουμε μια “αποφασισμένη” πολιτική ηγεσία, η οποία διοχετεύει την αποφασιστικότητα της σε λάθος οδούς, με το τίμημα να εξοφλείται από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται στα όρια τους.”

Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Μυτιλήνης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εγκαταλείψει μεσοβέζικες θέσεις και προτάσεις που έδωσαν αέρα στα πανιά της κυβέρνησης και να πάρει ξεκάθαρη θέση. Στην προσεχή συνεδρίασή του να καταδικάσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης και να απαιτήσει την ανάκλησή της. Να απαιτήσει να κλείσει οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας. Να μην υπάρξει καμία νέα δομή στη Λέσβο. Να απαιτήσει εδώ και τώρα τον οργανωμένο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες. Με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ να οργανωθούν οι υπηρεσίες ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας.”

Tέλος η δημοτική σύμβουλος και στελεχος του ΚΙΝΑΛ Βάσω Χοχλάκα σημειώνει “Με πρόσχημα την αναγκαία αποσυμφόρηση, αφού πρώτα μετέτρεψε συνειδητά το ΚΥΤ Μόριας σε μια “ζούγκλα” 20.000 ανθρώπινων ψυχών, επαναφέρει δίχως την παραμικρή διαβούλευση τις επεκτατικές πολιτικές της γύρω από τις δομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, αποδεικνύοντας αφενός πως δεν έχει καμία απολύτως ευαισθησία για τις εδώ και χρόνια βάναυσα πληττόμενες τοπικές κοινωνίες, απαξιώνοντας τες αφετέρου με τέτοιες ενέργειες ακόμα περισσότερο.”

Επίσης οι κάτοικοι της  Μόριας και των όμορων Κοινοτήτων διαμαρτύρονται “ενάντια στις συνεχείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση κλειστής δομής στην περιοχή της Μόριας” ‘όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν και διοργανώνουν κινητοποίηση την Τετάρτη το απόγευμα στον περιφερειακό δρόμο προς το ΚΥΤ στο ύψος του νεκροταφείου Παναγιούδας.

 

The post Ιατρείο και δομή καραντίνας τα κτήματα που νοικιάζονται στη Μόρια – Αντιδράσεις appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα