Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου στο 57ο Φ.Κ.Θ

17:41 13/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

H νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη σε μία επίσκεψη αστραπή και ξεναγήθηκε στους χώρους του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, το Μουσείο Κινηματογράφου, αλλά και την έδρα του Φεστιβάλ, το Ολύμπιον από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη και την πρόεδρο Ελίζ Ζαλαντό.

Κατά

τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε άτυπα και με τους πολιτιστικούς συντάκτες τονίζοντας ωστόσο, πως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της ως υπουργός και αυτό το διάστημα ενημερώνεται για πολλά ζητήματα.

Η κ. Κονιόρδου εξέφρασε την ικανοποίησή της από την επίσκεψή της στους χώρους του ΦΚΘ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να συνδέσουμε το παρόν με το μέλλον». Αναφέρθηκε στη σημασία της παράτασης των δράσεων του Φεστιβάλ όλη τη χρονιά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για το ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Όταν 25.000 παιδιά επισκέπτονται αυτούς τους χώρους και η τέχνη γίνεται κομμάτι της παιδείας μας μπορούμε να δούμε το αύριο με μία ελπίδα». «Χαίρομαι με το έργο που είδα να παράγεται στο Φεστιβάλ» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει αυτό να επεκταθεί «όχι μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις πόλεις της περιφέρειας».

Αναφερόμενη στους Έλληνες νέους δημιουργούς, το έργο των οποίων προβάλλεται στη διάρκεια της διοργάνωσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Είναι σημαντικό οι ελεύθερες, ανεξάρτητες φωνές να έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό» λέγοντας ότι το έργο τους έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία, είπε και τόνισε ότι το ελληνικό σινεμά αποτελεί «εφόδιο ανάτασης της χώρας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Στην αρχή της συνάντησης με τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε πως θα ήθελε πολύ να παρευρεθεί το βράδυ στην τελετή λήξης, όμως δυστυχώς αυτό είναι αδύνατον καθώς εμφανίζεται στο θέατρο «αμισθί» όπως επανέλαβε. «Θεωρώ ανήθικο να… κλείσω ένα θέατρο, γνωρίζοντας με πόσο κόπο και σκληρή ομαδική δουλειά στήνεται μια παράσταση» τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας τέλος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το αν παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ δήλωσε πως έχει βρεθεί πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη για αυτόν το λόγο και θυμήθηκε παλαιότερη επίσκεψή της στο Φεστιβάλ, όταν με τον φίλο και συνεργάτης της Δήμο Αβδελιώδη είχαν δει την ταινία «Δοξόμπους».

Η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη «να πιστέψουμε στο μέλλον», ενώ αναφέρθηκε στον «υλικό και άυλο» ελληνικό πολιτισμό λέγοντας πως η «φλόγα δεν έχει σβήσει». «Το πνεύμα δεν μπορεί κανείς να στο πάρει. Αρκεί να επενδύσουμε σε αυτό» επισήμανε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να μπορέσει να συνδεθεί αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού με τις δράσεις άλλων υπουργείων, όπως τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, για το ζήτημα των ξένων παραγωγών και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για αυτές η υπουργός περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχουν γίνει επαφές για αυτό το ζήτημα, πως η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική και πιο φιλόξενη για τους ξένους παραγωγούς» τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει η θέληση για τέτοιες προσπάθειες.

Ρεπορτάζ: Εύα Κουσιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα