Η Τουρκία «έκλεισε την πόρτα» σε εισηγητή του ΟΗΕ για βασανισμούς κρατουμένων

14:06 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τις συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα να φθάνουν τις 80.000, ο ΟΗΕ κατηγορεί την Άγκυρα ότι «στέλνει λάθος μήνυμα», ζητώντας αναβολή της προγραμματισμένης για τις 10 Οκτωβρίου επίσκεψης του πραγματογνώμονα για βασανιστήρια αξιωματούχου, Χουάν Μέντες.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ

για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες, κατακεραυνώνει με επιστολή του την τουρκική κυβέρνηση τονίζοντας: «Υπό το φως των μαζικών συλλήψεων και των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης, η επίσκεψή μου είναι υψίστης σημασίας».

Καυστική ήταν η ανακοίνωση από το Γραφείο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο Jon Izagirre να επισημαίνει ότι «εμφανώς η Τουρκική ηγεσία είναι ιδιαίτερα απασχολημένη για να αφιερώσει χρόνο στην επίσκεψη».

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, John Dalhuisen, επισημαίνει ότι η αναβολή της επίσκεψης «συνιστά πλήγμα για όσους ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία».

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πληθαίνουν τα αξιόπιστα στοιχεία για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης», προσθέτει.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Χουάν Μέντες αντικαθίσταται στο τέλος του Οκτωβρίου, καλούμε τον διάδοχό του, να διερευνήσει τα αξιόπιστα στοιχεία για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στο μεταξύ, νέα επιδρομή της τουρκικής ασφάλειας, είχε στόχο το Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, με 100 νέα εντάλματα σύλληψης για δικαστικούς υπαλλήλους ύποπτους για σχέση με το κίνημα Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, ουρές σχηματίζονται έξω από το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, εγκαινιάζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, «Κέντρο προσφυγών για παράνομες διώξεις«.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν κατά τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις με στόχο το κίνημα Γιουλέν, προσέρχονται με την ελπίδα «αθώωσης», καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι «υπάρχει δυνατότητα επανεκτίμησης».

ΠΗΓΗ:Hurriyet

Keywords
Τυχαία Θέματα