Η Σουηδέζα πρέσβειρα μιλά στο ert.gr για το προσφυγικό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το ΔΝΤ (audio)

11:10 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Σουηδία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων όσων αιτούνται άσυλο και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό ενώ θεωρεί την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας λύσης τονίζει η Σουηδέζα πρέσβειρα Charlotte Wrangberg σε συνέντευξή της στο ert.gr.

Η πρέσβειρα αναφέρει ότι η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

στο ελληνικό πρόγραμμα αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, όμως προσθέτει ότι, σε γενικές γραμμές, η Σουηδία υποστηρίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης γιατί μπορεί να συμβάλλει χρηματοδοτικά ενώ διαθέτει Know how.

To κείμενο της συνέντευξης στο Δημ. Κοντογιάννη ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η θέση της Σουηδίας στο προσφυγικό ζήτημα και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Επιθυμείτε να πάρετε μερικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος;

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ: Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης και το Δίκαιο της ΕΕ. Αυτό είναι θεμελιώδες και πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και στο δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι επίσης θεμελιώδες, και προσθέτοντας σε αυτό, μια και συζητείται πολύ τον τελευταίο καιρό, πρέπει να δούμε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ανάληψη της ευθύνης από κοινού και μια συντονισμένη προσέγγιση της κατάστασης και σε σχέση με τη διαδικασία ασύλου.

Είναι πολύ σημαντικό να σεβαστούμε τα ατομικά δικαιώματα για να έχουμε μια διαδικασία ασύλου. Σχετικά με αυτό που είπατε για τη μετεγκατάσταση, η απάντηση πρόκειται να είναι λίγο μικτή. Πρώτα απ ‘όλα είμαστε υπέρ του μηχανισμού μετεγκατάστασης τον οποίο υποστηρίξαμε και πραγματικά πιέσαμε γι’ αυτόν.
Οι πρώτες πτήσεις στα πλαίσια της μετεγκατάστασης πήγαν στη Σουηδία από την Ιταλία. Τούτου λεχθέντος πρέπει να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους λάβαμε 170.000 αιτήσεις ασύλου εκ των οποίων 35.000 αφορούσαν ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Φθινοπώρου είχαμε 10.000 αιτήσεις κάθε εβδομάδα. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να ζητήσουμε αναστολή της μετεγκατάστασης στη Σουηδία γιατί βασικά έπρεπε να βάλουμε πρώτα τα του οίκου μας στη τάξη. Έτσι, όταν αυτό αποφασίζεται από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, το θέμα είναι επίσης τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχουμε αναστολή για ένα έτος του συστήματος μετεγκατάστασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η θέση της Σουηδίας απέναντι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συμφωνία για τους πρόσφυγες;

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ: Ναι, βλέπουμε ότι μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα και να συμβάλλει στη λύση και στο χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, στη κατάσταση των προσφύγων. Αλλά και πάλι, θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και σε σχέση με τη συμφωνία αυτή,ότι πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα στο άσυλο και στη διεθνή προστασία. Το δικαίωμα στο άσυλο πρέπει να διαφυλαχθεί και επίσης πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται στενά η εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας σε τακτική βάση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υποστηρίζεται την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης; Με άλλα λόγια, πιστεύετε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να αφεθεί μόνο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα;

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ: Αυτό είναι κατά κύριο λόγο ένα ζήτημα για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν δώσει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Σουηδία δεν έχει διμερή δάνεια με την Ελλάδα, αλλά σαν μια πιο γενική σημείωση μπορώ να πω ότι ναι, υποστηρίζουμε την συμμετοχή του ΔΝΤ σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας. Πιστεύουμε ότι (το ΔΝΤ) έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της χρηματοδοτικής συνδρομής και ότι, επίσης, συμβάλει σημαντικά μέσω της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

The post Η Σουηδέζα πρέσβειρα μιλά στο ert.gr για το προσφυγικό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το ΔΝΤ (audio) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα