Η Ρωσία ανέπτυξε πύραυλο Κρουζ, δηλώνει η Ουάσινγκτον

00:54 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H Ρωσία ανέπτυξε πύραυλο Κρουζ παραβιάζοντας «το πνεύμα και το σκοπό» της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς, κάτι που αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο αντιπρόεδρος του ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Πολ Σέλβα.

Την είδηση για την ανάπτυξη του πυραύλου SSC-8 είχε αναφέρει

πρώτη η εφημερίδα New York Times στις 14 Φεβρουαρίου επικαλούμενη αξιωματούχους που είχαν ζητήσει να μην κατονομαστούν.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν το 2014 ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, προχωρώντας σε δοκιμή ενός πειραματικού νέου πυραύλου Kρουζ.

Η συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ως στόχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουαζιέρας με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Η ανακοίνωση του στρατηγού Σέλβα αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ανάπτυξης αυτών των πυραύλων.

«Το σύστημα αποτελεί από μόνο του κίνδυνο για την πλειονότητα των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι το ανέπτυξαν εκ προθέσεως, για να απειλήσουν το NATO και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη ευθύνης του», προειδοποίησε ο Αμερικάνος στρατηγός.

Πηγή: lemonde.fr, www.nytimes.com, abcnews.go.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα