«Η κυρία Ντάλογουεϊ»: Μία ακόμη παράσταση για το έργο της Β.Γουλφ στο θέατρο Αυλαία

14:14 20/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η κυρία Ντάλογουεϊ», παρατείνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, λόγω μεγάλης προσέλευσης, με μία επιπλέον παράσταση, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 18:00!

H Φαίη Ξυλά, η Στέλλα Αντύπα, η Κατερίνα Φωτιάδη και ο Λόλεκ φτιάχνουν την «Κυρία Νταλογουέι». Η «Κυρία Ντάλογουεϊ», το εμβληματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, μετά την επιτυχημένη του πορεία στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Oδού Κεφαλληνίας ανεβαίνει για τρεις μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη,

στο Θέατρο Αυλαία, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, με τη Φαίη Ξυλά, τη Στέλλα Αντύπα και την Κατερίνα Φωτιάδη. Μαζί τους επί σκηνής ο Λόλεκ, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά την -σε δική του σύνθεση-μουσική της παράστασης.

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα του γνωστού μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1925 και εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μέρας του Ιουνίου 1923 στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν. Η Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως την βίωνε και η ίδια, γεγονός που κάνει πολλούς μελετητές να θεωρούν την Κλαρίσα Ντάλογουεϊ alter ego της συγγραφέως.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου : «Η κυρία Ντάλογουεϊ είναι ίσως το πιο σπουδαίο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ. Τα θέματα που ανοίγονται αφορούν σχεδόν όλα τα πεδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιδέα της ελευθερίας και το βασικό ερώτημα: πόσο συχνά αναγκαζόμαστε να υπάρχουμε ως άλλοι στην κοινωνική μας συμπεριφορά ενώ γνωρίζουμε το αναπότρεπτο της ανθρώπινης μοίρας; Και ο έρωτας; Μία ζωή χωρίς έρωτα αξίζει να τη ζει κανείς; Φεύγοντας από την παράσταση αυτό που επιθυμώ είναι ο θεατής να έχει την αίσθηση πως πήγε μια βόλτα σε έναν ξένο τόπο, όπου δεν γνωρίζει κανέναν και κανείς δεν τον αναγνωρίζει, όπου κινείται μόνος του με τον εαυτό του, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του, και πως μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, αλλά μόνο για να κοιτάζει χωρίς να κρίνει, ώστε μετά να μπορεί να δει πιο καθαρά μέσα του».

«Τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις γίνονται δομικό στοιχείο της παράστασης. Η Βιρτζίνια Γούλφ, η Κυρία Ντάλογουεϊ, η νεανική και περισσότερο τολμηρή εκδοχή της ως Κλαρίσα, ο Σέπτιμος ως ταυτόχρονα βουβή και έντονα ηχηρή παρουσία, είναι είδωλα που μπερδεύονται, που αλληλοσυμπληρώνονται, είναι αναμνήσεις και θραύσματα που ψάχνουν διαρκώς τον τρόπο να εκφράσουν την ίδια αγωνία. Την αγωνία για ένα διαρκές αίσθημα έρωτα διάχυτου μέσα τους, που όμως δεν καταφέρνει παρά σπάνια να μετατραπεί σε κοινό βίωμα, που καταντάει ένας μονόλογος με το εγώ, ένας ακήρυχτος πόλεμος με τα κοινωνικά προσωπεία, τους φόβους των ανθρώπων, τα πρέπει και τα όχι τώρα, μια αδιάκοπη πορεία προς το θάνατο αντί για μια γιορτή της ζωής. Την αγωνία που συνόδευε τη Βιρτζίνια Γούλφ σε όλο της το έργο. Μια αγωνία που μετατρέπεται σε ποίηση, σε μουσική και σε θεατρικό σπαραγμό, ανάλαφρο όμως σαν ένα ανοιξιάτικο λουλούδι που μαραίνεται σε ένα όμορφο βάζο».
Κ. Αλέξης Αλάτσης

Συντελεστές

Μετάφραση: Δέσποινα Κερεβάντη, Γιάννης Βαλλούρδος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Συνεργασία στη διασκευή: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Καλλιτεχνική συνεργασία – Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: Λόλεκ
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Βίντεο παράστασης: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Μπίκα
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφία Αφίσας: Κική Παπαδοπούλου

Ερμηνεύουν: Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και ο Λόλεκ

Συμπαραγωγή: Kart Productions & Όψεις Πολιτισμού

INFO:
Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, τηλέφωνο 2310 230013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 18.00 & 21.00. Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 20.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος & 13 μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων)

Προπώληση: στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία.

Πληροφορίες- Κρατήσεις: Καραβέλη Βάσια, τηλέφωνα 2310 257218 & 6974677468.
Θέατρο Αυλαία, τηλέφωνο 2310 230013

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα