«Η κατάκτηση της Αμερικής» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

01:20 13/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 20:00, η ΕΡΤ3 μεταδίδει, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το δεύτερο επεισόδιο της δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Η κατάκτηση της Αμερικής».

Στις 2 Ιανουαρίου 1492, η βασίλισσα Ιζαμπέλα της Καστίλλης καταλαμβάνει τη Γρανάδα, το τελευταίο προπύργιο του Ισλάμ στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Μετά από οκτώ αιώνες τελειώνει η Reconquista, ο πόλεμος κατάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου από τους Χριστιανούς ηγεμόνες κόντρα στις δυναστείες των Μουσουλμάνων Μαυριτανών. Έξι μήνες αργότερα, οι τρεις καραβέλες του ναύαρχου Χριστόφορου Κολόμβου ετοιμάζονται να διασχίσουν «τη θάλασσα του σκότους».
Η ανακάλυψη μιας νέας ηπείρου θα ανοίξει το δρόμο στα επόμενα 30 χρόνια
που σημάδεψαν Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Eπεισόδιο 2: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ (El pequeño capitán)

Μάρτιος του 1493. Στην Ισπανία μιλάνε μόνο για το κατόρθωμα tην πράξη του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος ότι έφτασε στην Ασία και όχι σε τόπο χωρίς όνομα. Η δεύτερη αποστολή του δεν θα είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης αλλά της κατάκτησης. Με 17 πλοία και σχεδόν 1.500 στρατιώτες, μοναχούς και άλογα, η νέα τους αποστολή είναι να εκχριστιανιστούν τα νέα εδάφη, με το καρότο ή με το μαστίγιο. Και παρόλο που πιστεύουν ότι έχουν το λόγο του Θεού πάνω στο πλοίου, αυτός που ταξιδεύει μαζί τους είναι ο ίδιος ο διάβολος, Alonso de Ojeda, Αλόνσο Οχέδα.
Ονομάστηκε «ο μικρός καπετάνιος», ο Οχέδα είναι αδίστακτος, επιδέξιος μονομάχος, γενναίος, εκδικητικός, σκληρός. Όταν φτάνει στο Νέο Κόσμο, η αποστολή επαληθεύει ότι οι Ινδιάνοι έχουν δολοφονήσει τη φρουρά που παρέμεινε σε αυτά τα εδάφη. Δεν είναι απαραίτητη η κήρυξη πολέμου: η σύγκρουση μεταξύ Ισπανών και Ινδιάνων είναι ήδη αναπόφευκτη. Και ο Οχέδα είναι ο πρώτος που κάνει τον πόλεμο μόνος του.
Τον Ιούνιο του 1496, μετά από δύο χρόνια αιματηρών εξορμήσεων, μετά την καταστροφή της σημερινής Κούβας, της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχοντας ανακαλύψει τις Αντίλλες, την Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο, ο Χριστόφορος Κολόμβος επιστρέφει στην Ισπανία. Δεν είναι πλέον ο ήρωας της ανακάλυψης: το νέο είδωλο της κατάκτησης ονομάζεται Αλόνσο Οχέδα. Και το 1499 θα είναι ο Οχέδα που θα ταξιδέψει ξανά από την Ισπανία με τον Juan de la Cosa, Χουάν ντε λα Κόζα και με έναν όχι και πολύ αξιόπιστο Ιταλό, που ονομάζεται Américo Vespucio, Αμέρικο Βεσπούκιο.

Σκηνοθεσία: ISRAEL DEL SANTO
Καλλιτεχνική διεύθυνση: MATTEO MARIOTTI
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
MIGUEL LAGO- ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
MARIO DE LA ROSA- ΧΟΥΑΝ ΝΤΕ ΛΑ ΚΟΖΑ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ
AITANA SΑNCHEZ-GIJΟN ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΙΛΛΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα