Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στο Μέγαρο

12:18 9/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ.

Μαζί με την Ορχήστρα εμφανίζεται ο Νικολάι Λουγκάνσκι, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της εποχής μας, ο οποίος ερμηνεύει τη δεξιοτεχνική Ραψωδία σε ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Η Ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης μαέστρου Τουγκάν Σοχίεφ, παρουσιάζει επίσης τον Καταραμένο κυνηγό του Σεζάρ Φρανκ και τη δημοφιλέστατη Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Η πολυαναμενόμενη συναυλία του φημισμένου γερμανικού συνόλου εντάσσεται στον Κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι–Μεγάλοι Ερμηνευτές. Η μετάκληση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

Έργο της ωριμότητας του Σεζάρ Φρανκ (1822-1890)…

…το συμφωνικό ποίημα Ο καταραμένος κυνηγός (Le chasseur maudit) –το πρώτο στο πρόγραμμα της βραδιάς– βασίζεται στην μπαλάντα Ο άγριος κυνηγός του Γερμανού λυρικού ποιητή Γκότφριντ Άουγκουστ Μπίργκερ (1747-1794).

Με τη Ραψωδία σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα, έργο 43…

…μια πυροτεχνική σύνθεση μεγάλων δεξιοτεχνικών απαιτήσεων, ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) επιστρέφει στη ρομαντική παράδοση του 19ου αιώνα. Ο λαμπρός Ρώσος μουσουργός και βιρτουόζος πιανίστας αξιοποιεί στο έπακρο την παρακαταθήκη του θρυλικού βιολονίστα Νικολό Παγκανίνι, συνθέτη των περίφημων Είκοσι τεσσάρων καπρίτσιων για σόλο βιολί. Το τελευταίο από αυτά ενέπνευσε τον Ραχμάνινοφ, ο οποίος έγραψε τη Ραψωδία το καλοκαίρι του 1934 όταν βρισκόταν στην Ελβετία.

Η συμφωνική σουίτα Σεχραζάτ, έργο 35…

…γράφτηκε από τον Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ (1844-1908) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1888, σε μια εποχή που ο συνθέτης ήταν πλέον δεινός ενορχηστρωτής. Ο Κόρσακοφ δημιουργεί έναν εντυπωσιακό, πολύχρωμο ζωγραφικό πίνακα βασισμένο στην ιδέα του αραβικού παραμυθιού Χίλιες και μία νύχτες, ανάγνωσμα του συρμού εκείνη την εποχή στους ρωσικούς κοσμικούς κύκλους.

Ο διεθνής Ρώσος πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκι…

Ο Ρώσος πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκι.

…αυτή τη σεζόν κάνει το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ενώ έχει προγραμματίσει συνεργασίες με τη Philharmonia, τις Φιλαρμονικές της Τσεχίας, του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και του Μονάχου καθώς και με τις Συμφωνικές του Σαν Φρανσίσκο, της Βοστόνης και με την ιαπωνική NHK. Επίσης, ερμηνεύει σε περιοδεία τα Τρίο του Μπραμς με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Γκοτιέ Καπισόν, ενώ περιοδεύει στην Ευρώπη με τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και τον Γιούρι Τερμικάνοφ, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, και στα BBC Proms.

Η ηχογράφησή του με Σονάτες για πιάνο του Ραχμάνινοφ κέρδισε τα βραβεία Diapason d’or και ECHO Klassik, ενώ η ηχογράφησή του των Κοντσέρτων του Γκριγκ και του Προκόφιεφ, με τον Κεντ Ναγκάνο και τη Γερμανική Συμφωνική του Βερολίνου, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Editor’s Choice του έγκριτου βρετανικού περιοδικού Gramophone. Το 2013 ο Νικολάι Λουγκάνσκι τιμήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου…

…ιδρύθηκε το 1882 ως αυτοδιοικούμενο σύνολο. Γρήγορα καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς ορχήστρες του κόσμου. Βασικοί αρχιμουσικοί της υπήρξαν οι φον Μπίλοου, Νίκις και Φούρτβαϊνγκλερ, που άφησαν το μουσικό τους στίγμα στις πρώτες δεκαετίες ζωής της Ορχήστρας. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έγινε το 1955 ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος, τα επόμενα χρόνια, δούλεψε σκληρά με τους μουσικούς της για να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του συνόλου που την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο: μοναδική τονική ακρίβεια και ιδιαίτερη ερμηνευτική ευαισθησία.

Ο Κλάουντιο Αμπάντο, επικεφαλής αρχιμουσικός της Ορχήστρας την περίοδο 1989-2002, εισήγαγε καινοτομίες στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη μουσική δημιουργία και ενισχύοντας τους κύκλους μουσικής δωματίου και τις κοντσερτάντε παρουσιάσεις όπερας.

Ο σερ Σάιμον Ρατλ ανέλαβε τα ηνία της Ορχήστρας τον Σεπτέμβριο του 2002 και ανέπτυξε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Φιλαρμονική προσέγγισε ένα ευρύτερο και, κυρίως, πιο νεανικό κοινό.

Στις 21 Ιουνίου 2015 ο Κίριλ Πετρένκο εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου ως Κύριος Αρχιμουσικός (Chief Conductor Designate) της.

INFO

Μέγαρο Μουσικής

www.megaron.gr

Τηλ.: 210 72 82 333

Keywords
Τυχαία Θέματα