Η ΕΡΤ στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης online

14:26 22/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, συνεχίζoντας τη σταθερή και έντονη παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα, συμμετέχει ενεργά στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοΐού, διεξάγεται διαδικτυακά, με 18 ελληνικά ντοκιμαντέρ, στα οποία είτε υπογράφει την παραγωγή είτε είναι συμπαραγωγός ή υποστηρίκτρια.

Ειδικότερα, φέτος η ΕΡΤ συμμετέχει

με 6 δικά της προγράμματα -1 εκ των οποίων εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα-, με 7 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που συγχρηματοδοτούνται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μέσω του προγράμματος του 1,5% και με 5 ντοκιμαντέρ ως υποστηρίκτρια.

Αναλυτικά οι ταινίες με τις οποίες συμμετέχει η ΕΡΤ

Ως παραγωγός

Στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Μόνος στο δάσος του Λευτέρη Φυλακτού

Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη από το 1984 έως το 1989 και έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στόχος του ήταν να δει τους Ευρωπαίους πίσω από τις δύο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος». Έβγαλε την τελευταία φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου μια μέρα μετά την πτώση του. Όνειρό του ήταν μία ενωμένη Ευρώπη και με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πίστεψε ότι το σχέδιό του δεν είχε πια νόημα. Έβαλε τα αρνητικά σε ένα κουτί και τα ξέχασε για 25 χρόνια…

Μόνος στο δάσος

Στο Τμήμα “Από οθόνη σε οθόνη”

Το αίνιγμα της Κέρου του Κώστα Μαχαίρα

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κέρο, με ξεναγό τον επικεφαλής της ανασκαφής, Βρετανό καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας, λόρδο Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη μελέτη της περιοχής από τη δεκαετία του ’60. Έρευνα-παρουσίαση: Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Το αίνιγμα της Κέρου

Μίμησις πράξεως του Μιχάλη Λυκούδη

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το ανέβασμα της παράστασης «Αλκηστις» του Ευριπίδη για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017. Μέσα από αυτήν την καταγραφή, αναδεικνύονται η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και το μεγαλείο του Αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Μίμησις πράξεως

Το μαγικό των ανθρώπων: Η Νάσια από τη Μολδαβία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

Με σπασμένα ελληνικά η Νάσια μιλάει, τραγουδάει, κλαίει, θυμάται και αναπολεί. Άφησε πίσω στη Μολδαβία έναν άνδρα βίαιο που έπινε και χτυπούσε. Η Νάσια φεύγει για να σωθεί.

Το μαγικό των ανθρώπων: Η Νάσια από τη Μολδαβία

Από αγκάθι ρόδο: Σέντρα της Νικόλ Αλεξανδροπούλου

H Σόγκρα και η Λεϊλά μαγειρεύουν. Η Σακίμπα κάνει μάθημα πιάνου. Σε λίγο και οι τρεις θα μπουν στην προπόνηση. Η Hestia, η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών προσφύγων, έχει γίνει μια μικρή πατρίδα για τις νεαρές παίκτριες. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος παρακολουθεί την προπόνησή τους και ακούει τα όνειρα των αθλητριών για το μέλλον. Μπορεί η μπάλα να αλλάξει τον κόσμο;

Από αγκάθι ρόδο: Σέντρα

Ες αύριον τα σπουδαία: Λοσάντζελε Αθήνα και πάλι πίσω του Χάρη Γουλάτου

Η κοινότητα των κωμικών βρίσκει καταφύγιο στο Internet. Ο Κώστας Μαλιάτσης Σάλας, γνωστός μέσα από το YouTube και το όραμά του για το Λοσάντζελε, σ’ ένα ντοκιμαντέρ για το παρεξηγημένο χιούμορ και την ελευθερία του λόγου.

Ες αύριον τα σπουδαία: Λοσάντζελε Αθήνα και πάλι πίσω


Ως συμπαραγωγός

1000 τ.μ. χρόνου της Μάρως Αναστοπούλου

Μελετώντας ένα κομμάτι γης 1.000 τετραγωνικών μέτρων στο Γεράκι Λακωνίας, μία ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να ανασυνθέσει το μακρινό παρελθόν της ακρόπολης των Aρχαίων Γερονθρών. Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις πέτρες, οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του Γερακίου προσθέτουν το δικό τους στρώμα χρόνου στην αιώνια αναζήτηση κατανόησης του παρελθόντος.

Μάρκος του Νίκου Σκαρέντζου

Μια παρέα μουσικών ταξιδεύουν στη Σύρο, για ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύουν τη σημαντική μουσική κληρονομιά του στον 21ο αιώνα και στη μουσική της Ευρώπης.

Ο τέταρτος χαρακτήρας της Κατερίνας Πατρώνη

Οι παράλληλοι μονόλογοι τριών ανθρώπων ψηλαφούν τα βιώματα της απώλειας, της ενοχής, της πίστης και της αναζήτησης της λύτρωσης. Εξομολογήσεις και περιπλανήσεις στο αστικό τοπίο, στο οποίο οι ήρωες κάνουν τις μικρές τους τελετουργίες και αποκαλύπτουν απρόσμενες όψεις του.

Πριμαρόλια του Παναγιώτη Κακαβιά

Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας, του ελληνικού «μαύρου χρυσού». Το ντοκιμαντέρ μάς οδηγεί, μέσα από την προετοιμασία μιας εικαστικής έκθεσης με θέμα τη σταφίδα, να γνωρίσουμε την σημασία του προϊόντος για την τοπική κοινωνία και την Ελλάδα, την ιστορία της, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται με αυτή.

Υ1 – Στη σιωπή του βυθού του Φίλιππου Βαρδάκα

14 Σεπτεμβρίου 1943. Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Μέσα από το βιβλίο του ύπαρχου Ηλία Τσουκαλά, που κολύμπησε επί 9 ώρες για να σωθεί, καθώς και μέσα από απόρρητα έγγραφα και ημερολόγια, ξετυλίγονται οι ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο.

Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το έαρ του Γιάννη Καρπούζη

Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, σούπερ 8 φιλμ και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη για να καταλήξει στο «Έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Κυριακές της Αλήθειας Αβράμη

Μετά από τριάντα χρόνια στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Eκκλησίας ως ιερέας στην Αμερική, ο Τομ Αβράμης αποφασίζει να αποποιηθεί την ιδιότητά του, αιφνιδιάζοντας την οικογένειά του και τους ενορίτες που τον θαύμαζαν. Όταν η κόρη του ανακαλύπτει ένα παλιό βίντεο που έφτιαξε ο ίδιος για τη ζωή του με λεπτομέρειες σχετικά με τα βάρη και τα μυστικά που κουβαλούσε, εκείνη στρέφει την κάμερα στον πατέρα της, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερα μυστικά για το παρελθόν του.

Ως υποστηρίκτρια

Μεταφορά του Ηλία Γιαννακάκη

Το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, με τους νεοκλασικούς του κίονες να προσπαθούν να θυμίσουν τη «χρυσή εποχή» του Περικλή και των αρχαίων σοφών. Ο σκηνοθέτης καταγράφει τις προετοιμασίες για τη μεταφορά των βιβλίων σε μία πόλη που θυμίζει πεδίο μάχης.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ, η επιστροφή του Σπύρου Τσιφτσή

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Θόδωρο Τερζόπουλο από το χωριό Μακρύγιαλο Πιερίας, απ’ όπου ξεκίνησε ως το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας προσφύγων από τον Πόντο, στο ταξίδι του στο Berliner Ensemble, στη Ρωσία, την Κίνα, την Αμερική, στη βάση του στο θέατρο Άττις στο Μεταξουργείο και στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι του Νίκου Μεγγρέλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδας, ο Νίκος Μεγγρέλης σκηνοθετεί ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε σπάνιο οπτικό υλικό της οργάνωσης και στις αφηγήσεις μελών που τη στελέχωσαν και συμμετείχαν σε δεκάδες αποστολές στην Ελλάδα και στα τέσσερα σημεία της γης.

Τα όριά μας του Δημήτρη Γιατζουζάκη

Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την 7χρονη κόρη του και τον 5χρονο γιο του σε έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα Ironman: μια από τις πιο εξαντλητικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα.

Το ίχνος του χρόνου της Διονυσίας Κοπανά Ένα ντοκιμαντέρ για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής μέσα από το post mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Μια κινηματογραφική ανασκαφή για να έρθει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη, όπως κάνει και η αρχαιολογία.

Όλα τα παραπάνω ντοκιμαντέρ θα προβληθούν τη σεζόν 2020-21 από τη ζώνη ντοκgr στην ΕΡΤ2.

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης online

Από 19 έως τις 28 Μαΐου 2020

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με τον κορωνοϊό, πραγματοποιείται, φέτος, διαδικτυακά με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πιο επίκαιρα από ποτέ, σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο online 22ο Φεστιβάλ, μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε.

Ετοιμαστείτε για συναρπαστικά (νοερά) ταξίδια σε όλο τον κόσμο!

210 ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις είναι διαθέσιμες στο κανάλι του στο YouTube. Στο www.filmfestival.gr μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ έως την Πέμπτη 28 Μαΐου. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Ανάμεσα στις ταινίες, μη χάσετε και 77 ελληνικές πρόσφατες παραγωγές: απ’ την πολιτική, τη μουσική και την Ιστορία, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαλύπτουν την ίδια τη ζωή.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ;

* Μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε τον σύνδεσμο TDF22 ONLINE.

*Δημιουργείτε έναν λογαριασμό επιλέγοντας «Create account» στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.

*Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.

*Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.

*Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.

*Πατήστε «Play Now» ώστε να ξεκινήσει η προβολή.

*Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.

*Σε περίπτωση που δεν τη δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.

*Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.

*Κάθε μέρα 10:00 με 01:00, με live chat, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες.

ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ TRAILER

Την αφίσα της διοργάνωσης δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και το επίσημο trailer του online 22ου ΦΝΘ επιμελήθηκε ο Νίκος Πάστρας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τρία διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών και >>Film Forward.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δυναμικό «παρών» δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, 77 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Διοργανώνεται ένα πλήρες και απρόσμενο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία.Εξερευνούμε ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, μέσα από το τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή.Γνωρίζουμε τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.

LIVE ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Το 22ο ΦΝΘ συμπληρώνει το πρόγραμμά του με μία σειρά live ανοιχτών συζητήσεων που μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Συμμετέχουμε στην πιο επίκαιρη συζήτηση για την Ανθρωπόκαινο Εποχή και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 20:00, με τους Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Γιάννη Μπουτάρη, πρόεδρο και ιδρυτή Arcturos / Κώστα Στασινόπουλο, επιμελητή και ιστορικό Τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) / Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ / Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια / Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘΜπαίνουμε στον κόσμο των memes μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη του The Story of Technoviking, Ματίας Φριτς, τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννη Ιωαννίδη και τους The Real Ancient Memes, την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 20:00.

 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι προβολές Docs for Kids του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, θα είναι δωρεάν διαθέσιμες έως τις 28 Μαΐου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι.

 Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 22ου ΦΝΘ.

Καλές προβολές!

 Το αφιέρωμα για τις ταινίες της ΕΡΤ επιμελήθηκε ο Λευτέρης Φυλακτός.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, θεσσαλονικη, online, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, ντοκιμαντερ, φεστιβαλ, online, ες αύριον τα σπουδαία, αθηνα, youtube, ελλαδα, φιλμ, τομ, ensemble, ρωσία, θεατρο, μνήμη, φως, μαΐου, σημαίνει, live, φνθ, account, email, play, chat, αφισα, forward, ελληνικα, ΑΠΘ, real, docs, kids, σχολεια, ert, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, αβραμης, φνθ, τι σημαινει, φεστιβαλ κινηματογραφου, μνήμη, βιντεο, ρωσία, δωρεαν, επικαιρα, θεμα, ιχνος, ιχνη, κινα, μουσικη, ναυπλιο, ονειρα, ονειρο, προγραμμα, ταινιες, υβριδικο, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, chat, email, real, youtube, αγωνες, αινιγμα, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αναπηρια, ατμοσφαιρα, αφισα, αφορμη, βιβλιο, βορεια, βρειτε, γινει, γοητεια, δασος, δειτε, δρομος, δρωμενα, εγγραφα, ελευθερια, ενεργα, εποχη, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, ειδος, υπηρεσια, ηρωες, θυμιζει, ιδρυμα, εικονα, φιλμ, ιστορικο, κιονες, λεπτομερειες, μαΐου, μολδαβια, μπορειτε, μυστικα, νιαρχος, νοημα, ομαδα, οθονη, οικογενεια, ονομα, ορια, οραμα, παιδι, παιδια, παρουσιαση, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πιττας, προγραμματα, σεζον, σεντρα, συζητηση, σειρα, σιωπη, σπιτι, σπυρου, συρο, σουπερ, σχεδιο, ταξιδια, τμημα, τρια, τομ, φεστιβαλ επιδαυρου, φυση, φορα, χιουμορ, κωνσταντινος, ωρες, δικαιωματα, docs, ελληνικα, ensemble, ερωτησεις, forward, ημερολογια, kids, κομματι, κωστας, κυριακη, μελετη, οψεις, ροδο, σημαίνει, ταξιδι, τριαντα, υλικο, βιωματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα