«Διευθετήσεις ιστορικών εκκρεμοτήτων, ο στόχος της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας» (video)

14:05 7/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα εποχή διαμορφώνεται στις σχέσεις εκκλησίας Πολιτείας μετά το κείμενο 15 σημείων που ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, για τη διευθέτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά από 70 χρόνια. Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση Ταμείου για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και τη αποχώρηση των κληρικών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Και οι δύο πλευρές έκαναν σαφές ότι με το κείμενο αυτό δηλώνεται η πρόθεση για συμφωνία. «Δεν θα κάνουμε τίποτα εάν δεν συμφωνήσουμε όλοι

μαζί», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Στόχος είναι να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων, απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο Δημόσιο», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους. Η πρόταση αυτή όπως είναι προφανές ότι προκύπτει από αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση. Το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου περιγράφει το πλαίσιο της διευθέτησης και εφόσον εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και την Ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης η οποία και θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα