ΕΟΔΥ: 79 νέα κρούσματα – 86 θάνατοι συνολικά – Ποια η σωστή χρήση γαντιών μάσκας (video)

18:09 9/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκo Χαρδαλιά. Ανακοινώνονται 71 νέα κρούσματα, συνολικά 1.955 και 3 θάνατοι, 86 συνολικά. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη. Το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Οι διασωληνωμένοι είναι 79 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 77% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Δεκαέξι ασθενείς

έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 33.634 δείγματα.


infograpfics Πάνος Κωνσταντόπουλος

O κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα το θέμα χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. Η Επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού CDC, πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Συζητήθηκε επίσης και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης ή της υγιεινής των χεριών.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η Επιτροπή δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που διασωληνώνουν τον ασθενή πριν φτάσει στην εντατική θεραπεία και φυσικά από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό μαζί με όλους τους άλλους γιατρούς των Επειγόντων.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για τη χρήση γαντιών από το γενικό κοινό. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τη μόλυνση από τον ιό. Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών ή από γαντιών από latex μιας χρήσης έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η αδιάκριτη χρήση γαντιών είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα αυτού που τα φορά.

Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με μολυσμένα γάντια αυξάνει ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. Θεωρείστε το δεδομένο ότι θα γίνει, πρόσθεσε. Επιπλέον όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε, επομένως το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα