«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη»

08:44 17/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την πεποίθηση του ότι μεταξύ Ελλάδας και Κίνας τώρα «ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, από την Κίνα, μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. Τονίζοντας ότι τώρα η Ελλάδα ανακτά τον χαμένο χρόνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι απώτερος
στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικό φόρουμ.
Επισήμανε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015.
Ανέφερε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας. Ωστόσο, υποστήριξε, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».
Θετική αποτίμηση των συναντήσεων
Στο μεταξύ, ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Κίνας.
Κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κεκιάνγκ, ο Κινέζος πρωθυπουργός έδειξε βαθειά ενημερωμένος, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping, ο οποίος σήμερα θα δεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Zhang Dejiang.

Σχετική είδηση: Μεγάλο το ενδιαφέρον του κινεζικού CCTV News για την επίσκεψη Σαμαρά
Keywords
Τυχαία Θέματα