Η ΕΚΤ συμμετέχει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

17:30 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Δημ. Κοντογιάννη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμμετάσχει στα βραχυχρόνια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς κατέχει ένα μέρος από τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF) που είχαν δοθεί στις εγχώριες τράπεζες σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Ο EFSF, πρόδρομος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), είχε συμβάλει στην

ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 42 δισ. ευρώ αντί ρευστού.

Οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε ορισμένα από αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα να περιορίσουν την έκθεσή τους στα 31-32 δισ. ευρώ περίπου σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ βρέθηκε να κατέχει τα υπόλοιπα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF ύψους 10-11 δισ. ευρώ περίπου.

Χθες, μετά το Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα ομόλογα του EFSF συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ θα ανταλλαγούν με άλλα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας στα πλαίσια των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τα τελευταία προβλέπουν, εκτός των άλλων, την μετατροπή των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 131 δισ. ευρώ σε άλλα με σταθερό επιτόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα