Η εγχώρια μεταποίηση καλύπτει το 26% της εγχώριας κατανάλωσης

11:24 22/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική µεταποίηση στην προσπάθεια της να αυξήσει τις εξαγωγικές της επιδόσεις, περιόρισε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά. Κύρια αιτία ήταν οι χαµηλές τιµές που επεκράτησαν στην ελληνική αγορά λόγω κρίσης και η µειωµένη ζήτηση σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Με άλλα λόγια οι µεταποιητικές επιχειρήσεις εστράφησαν στις ξένες αγορές στις οποίες προσέφεραν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιµές και µε καλύτερους όρους

πληρωµής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, εάν από την παραγωγή αφαιρέσουµε τις εξαγωγές, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει ποσοστό µόλις 26% της εγχώριας κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 74% ικανοποιείται από τις εισαγωγές.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι έως και το 2008 οι εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 70% ή και λιγότερο της εγχώριας κατανάλωσης, και διαδοχικά αυξήθηκαν στο 74% το 2013.

Με άλλα λόγια, τα εγχώρια παραγόµενα προϊόντα αντικατεστάθησαν από φθηνότερα εισαγόµενα προϊόντα, και αυτό προκύπτει και από τους όρους εµπορίου (δείκτης εξαγοµένων προϊόντων / δείκτης εισαγοµένων προϊόντων).

Οι όροι εµπορίου βελτιώθηκαν κατά την περίοδο 2009 – 2015 κατά +28,2%, που σηµαίνει ότι κατά την περίοδο αυτή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πέτυχαν στο εξωτερικό υψηλότερες τιµές κατά 28,2% σε σχέση µε τις τιµές που θα εισέπρατταν στο εσωτερικό (αυτό συνέβη σε µεγάλο βαθµό στον κλάδο των τροφίµων και ποτών).

Στο μεταξύ, ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών αν και προσφέρει την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας ωστόσο οι εργαζόμενοί του λαμβάνουν χαμηλότερες από τις μέσες ετήσιες αποδοχές του συνόλου της μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, από το κεφάλαιο της μελέτης για τα βασικά µεγέθη των είκοσι βιοµηχανικών κλάδων προκειµένου να έχουµε µια συγκριτική εικόνα µεταξύ των κλάδων µε απώτερο σκοπό να ξεχωρίσουµε εκείνους τους κλάδους που αντέχουν στην κρίση, έχουν προοπτικές ανάπτυξης και ως εκ τούτου κρίνονται ως βιώσιµοι και παράλληλα έχουν τη µεγαλύτερη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, προκύπτουν τα ξής:

Στον κλάδο των Τροφίµων και Ποτών δραστηριιοποιούνται 759 επιχειρήσεις που απασχολούν 59.219 εργαζόµενους ή 35,2% του συνόλου των απασχολουµένων στη µεταποίηση. Οι µέσες ετήσιες αποδοχές του κλάδου ανέρχονται σε 19.209 ευρώ, που είναι χαµηλότερες από τις µέσες ετήσιες αποδοχές του συνόλου της µεταποίησης που ανέρχονται σε 21.470 ευρώ.

Τις υψηλότερες αποδοχές συναντάµε στους κλάδους του Πετρελαίου και ‘Ανθρακα µε µέσες ετήσιες αποδοχές 57.232 ευρώ, και Προϊόντα Καπνού µε µέσες ετήσιες αποδοχές 38.382 ευρώ. Στους λοπούς κλάδους οι ετήσιες αποδοχές κυµαίνονται από 12.866 ευρώ (Υποδήµατα και Είδη Ταξειδίου) έως 27.776 ευρώ (Βασικά Μέταλλα).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα