Η Judith DeLozier έρχεται στην Ελλάδα

12:49 8/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Θεωρητικά και πρακτικά «ηρωικά» καλέσματα έχουμε ίσως όλοι διέλθει. Πόσο όμως μπήκαμε στη διαδρομή και πόσοι βγαίνουμε με τον άθλο εκπληρωμένο;

Η χώρα μας, τα άτομα που λειτουργούμε και υπάρχουμε σε αυτή, οι οικογένειές μας οι επιλογές & αποφάσεις μας, τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ηρωικό ταξίδι. Ως πολίτες, άνθρωποι, φίλοι, γονείς, σύντροφοι, παιδιά, επαγγελματίες στην καθημερινότητα , χωρίς την κάπα του υπερήρωα, να φιγουράρουμε σε κόμικ ή σε ταινίες, χαράζουμε ηρωικές πορείες και άθλους. Πώς η επίγνωση των ηρωικών διαδρομών μας μπορεί να μας κατευθύνει να στήσουμε τη

ζωή μας στην ποιοτικότερη εκδοχή του εαυτού μας;

Μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, του παγκόσμιου χάρτη και των τεκταινόμενων παγκοσμίως, οι προκλήσεις που διαμορφώνονται μια κοινωνία, μια χώρα, ένα άτομο, ένα οργανισμό είναι συνεχείς. Από το πρώτο κλάμα ενός μωρού, έρχονται με διάφορες μορφές και συχνά αντιπροσωπεύουν σημεία μετάβασης στη ζωή μας : το να αλλάξουμε εργασία, το να υιοθετήσουμε ένα νέο ρόλο, να διαμορφώσουμε και αναδιαμορφώσουμε το μέλλον, να παράξουμε ένα νέο project, να αντέχουμε μια κρίση, να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες παραμέτρους, να μπούμε σε μια νέα φάση ζωής, να αποδεχτούμε νέες συνθήκες και δεδομένα κτλ.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, για τους ανθρώπους αλλά και τα διάφορα περιβάλλοντα στα οποία εντάσσονται κάθε φορά, να ξέρουν πώς να διέρχονται προκλήσεις και να επιβιώνουν, και μάλιστα να ανακαλύπτουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια πληρέστερη εικόνα της ταυτότητας τους προσφέροντας νέο τρόπο σκέψης, χαράσσοντας δημιουργικότερες πορείες. Θεωρητικά και πρακτικά «ηρωικά» καλέσματα έχουμε ίσως όλοι διέλθει. Πόσο όμως μπήκαμε στη διαδρομή και πόσοι βγαίνουμε με τον άθλο εκπληρωμένο;

Η μελέτη των ανθρώπων ως προς το πώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις τους, ρίχνει φως σε κύρια στοιχεία που χρειάζεται να επικεντρωθούμε, ώστε να αναπτύξουμε εκείνα τα απαραίτητα επίπεδα ευελιξίας και ικανοτήτων, για να μπορούμε να προχωρούμε και να αντιμετωπίζουμε τα όποια εμπόδια εγείρονται στις διαδρομές που διανύουμε. Αποτελεί «σημείο κλειδί» το να μπορεί να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται με εξαιρετική επιδεξιότητα και άνεση αυτό που αποκαλείται εσωτερικό παιχνίδι, δηλαδή τις εσώτερες διεργασίες σκέψης – «inner game» – προκειμένου να μπορεί να πορευτεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό που αποκαλείται «outer game» – δηλαδή τις ενέργειες και τις συμπεριφορές που απαιτούνται, για να ανταποκριθεί στο εξωτερικό περιβάλλον και σε συνθήκες πολυπλοκότητας, αβεβαιότητας και αλλαγών.

Ποιες είναι οι ποιότητες και οι εσωτερικοί παράγοντες που δίνουν ώθηση στους ανθρώπους για την επιτυχή αντιμετώπιση προκλήσεων, ηρωικών καλεσμάτων , άθλων; Πώς κάποιος μπορεί να αποκτήσει επίγνωση των στοιχείων που χρειάζεται για να αποδεσμευτεί από τον τρόπο που σκέφτονταν για τους περιορισμούς, και που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα; Και πώς να επανατοποθετήσει και να στήσει τη ζωή του πάνω σε μια ωραιότερη, ποιοτικότερη και πληρέστερη εκδοχή του εαυτού;

Σε μια ευτυχή συγκυρία, ένα διεθνές καινοτόμο σύστημα, η ομάδα των δημιουργών του και ως διεθνείς πρεσβευτές του, και ένας διακριτός ελληνικός φορέας, βάζουν την Ελλάδα στο προσκήνιο.
Top of Form

Η Judith DeLozier, με εξειδίκευση στις ανθρωπιστικές επιστήμες, μέλος της ιδρυτικής ομάδας του συστήματος NLP , παρουσιάζει στην Ελλάδα για πρώτη φορά το πρωτοποριακό παγκοσμίου φήμης πρόγραμμα Hero’s Journey. Μέσα από μελέτη δεκαετιών, σχεδίασε και ένωσε την αποτύπωση του αρχετύπου του ήρωα όπως παρουσιάζεται στον ρου της ανθρωπότητας μαζί με τις επιστήμες της ανθρωπολογίας, της νευροεπιστήμης και της κοινωνιολογίας. Έξω από αυτοαποκαλούμενα βιωματικά σεμινάρια μεταμόρφωσης και υποσχέσεις για μαγικές συνταγές , ο φακός στρέφεται σε ένα εσωτερικό παιχνίδι. Η παρατήρηση του τρόπου σκέψης κι όλη η καταγεγραμμένη από την νευροεπιστήμη δυναμική της είναι το όχημα για να κατακτηθούν στόχοι αλλά και να ανακαλυφθούν και να ενδυναμωθούν εφόδια που ίσως να μην έχει κάποιος ιδέα ότι διαθέτει για να κατευθυνθεί σε νέα πεδία και αλλαγές, και με προδιαγραφές που είναι φτιαγμένες από το δικό του dna.

Το “Hero’s Journey” είναι ξεκάθαρα μια αλληγορία / ένας παραλληλισμός που αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, καθώς αναζητούν τρόπους να χαράξουν το μονοπάτι τους προς την επιτυχία και να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνθήκες αβεβαιότητας κατά τη διαδικασία αλλαγών. Στο Hero’s Journey σπάει το στερεότυπο και o ήρωας βγαίνει από τη λεγεώνα των υπερανθρώπων. Για την ακρίβεια γίνεται ένας επαναπροσδιορισμός στις προδιαγραφές του «ηρωϊκού» dna αναζητώντας και κυρίως βρίσκοντας το σε κάθε άνθρωπο, ομάδα ατόμων, οργανισμό, κοινωνία, χώρα όταν βιώνει το κάλεσμα για να κυνηγήσει έναν στόχο ή όνειρό η μια πρόκληση. Αποτυπώνει όλα τα στάδια από τα οποία περνάνε οι άνθρωποι, όπου γεννιέται ο «ήρωας» και ξεκινά να γράφει τα έπη του, ξεδιπλώνει μια διαδρομή όπου γίνεται μια εις βάθος χαρτογράφηση και αναμόρφωση της σκέψης προς ένα ποιοτικότερο και πληρέστερο προσδιορισμό των προσεγγίσεων.

Η Judith DeLozier στα ταξίδια της ανά τον κόσμο στο πλαίσιο του «Hero’s Journey» διατηρούσε πάντα την λαχτάρα να έρθει στη χώρα της Μυθολογίας, του Ομήρου, των 12 θεών και των Ελλήνων ηρώων του τότε και του τώρα.

Η προσωπική της φιλία με την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, η επέτειος των 20 ετών διακριτής θέσης της nlpingreece® στην Ελλάδα και η στρατηγική συνεργασία της με το NLP University, Santa Cruz, California, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και στις 29 Σεπτεμβρίου υποδέχεται ήρωες από κάθε γενιά στο πιο συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης του εσωτερικού παιχνιδιού – inner game.

Keywords
Τυχαία Θέματα