Η BofA βλέπει θετικές τάσεις και ρίσκα στις ελληνικές τράπεζες

13:27 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν θετικές τάσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και των κερδών προ προβλέψεων το εξάμηνο αλλά οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν τονίζει η Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) σε έκθεσή της.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας περιμένουν οι θετικές τάσεις να συνεχίσουν το δεύτερο εξάμηνο, επιτρέποντας στις τράπεζες

να εμφανίσουν κέρδη για ολόκληρη την χρήση του 2016.

Ομως, η τάση στο μέτωπο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων ήταν μικτή το δεύτερο τρίμηνο του 2016, συμπλήρωσαν.

Η BofA-ML παρατηρεί ότι τα μακροπρόθεσμα ρίσκα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) παραμένουν υψηλά, η χρηματοδοτική δομή των τραπεζών δεν είναι βιώσιμη ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων τους έναντι των άλλων τραπεζών του κλάδου πανευρωπαϊκά είναι υποδεέστερη.

Η αμερικανική τράπεζα αύξησε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τραπεζών σε σχέση με τις προηγούμενες. Ομως, οι νέες τιμές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις επικρατούσες τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο οίκος δίνει στόχο τα 1,41 ευρώ για την τιμή της μετοχής της Alpha Bank, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη αλλά κάτω από την τρέχουσα τιμή των 1,8 ευρώ.

Επίσης, η BofA δίνει τιμή-στόχο τα 0,16 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς, 0,15 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής και 0,56 ευρώ για την μετοχή της Eurobank. Oι νέες τιμές-στόχοι είναι αυξημένες κατά 15%, 16% και 18% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε τράπεζας, ο ξένος οίκος παρατηρεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε την μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού ενώ η Alpha εμφανίσθηκε πιο αδύναμη, εν μέρει λόγω εφάπαξ ζημιών. Η Eurobank είχε την μεγαλύτερη εισροή καταθέσεων σε τριμηνιαία βάση και η Εθνική την μικρότερη.

Οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών είναι υψηλοί ενώ ο κύριος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1), αν εξαιρεθούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, παραμένει πιο αδύναμος για τη Eurobank και ισχυρότερος για την Alpha.

Keywords
Τυχαία Θέματα