Γ.Στουρνάρας:Εφικτή η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ

17:20 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις προκλήσεις και τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η ζώνη του Ευρώ, υπογράμμισε, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση της Young Presidents’ Organization.

«Μερικές από τις προκλήσεις», επεσήμανε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας,

«είναι πολιτικής φύσεως και σχετίζονται με τις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές απόψεις που ακούγονται με αφορμή το κύμα προσφύγων, ενώ άλλες σχετίζονται με τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση της ζώνης του ευρώ».

«Τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ, ενώ η διευκολυντική νομισματική πολιτική στηρίζει την ανάκαμψη».

Ο Διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα του ESM, καθώς θα ενθαρρύνουν την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε διαφόρους τομείς και προσελκύοντας νέες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες».

Τόνισε ότι είναι «εφικτή η μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εξής σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εφόσον συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

«Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων κατέληξε ο κ. Στουρνάρας θα είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων που θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο, σηματοδοτώντας την έξοδο από την ύφεση και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή Τράπεζα της Ελλάδος

Keywords
Τυχαία Θέματα