«Γιορτές της πέτρας» στα Λαγκάδια

10:02 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κίνηση Πολιτών «Φίλοι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Αρκαδίας», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας, οργανώνουν τις «γιορτές της πέτρας», στα Λαγκάδια.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της τέχνης της πέτρας και την αξιοποίησή της -με τον απαραίτητο σεβασμό- σήμερα.
Επιπρόσθετα, μέσω ορισμένων εκδηλώσεων αναδεικνύεται η συνάφεια και η ικανότητα της κληρονομιάς αυτής να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Παρασκευή 29 Ιουλίου,

ώρα 19:30: Εγκατάσταση στην αυλή του Αϊ Γιώργη της εικαστικής παρέμβασης «Εξ ερειπίων άρξασθαι» του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη με το έργο του «Ανάσταση». Πρόκειται για ένα μνημειακών διαστάσεων έργο σε μέταλλο που θα αναδεικνύεται με ειδικό φωτισμό και μουσική επένδυση από τη βυζαντινή παράδοση κατά τη διάρκεια του τριημέρου τις ώρες: 19:30 – 22:30. Το έργο αφιερώνεται στη μνήμη των Λαγκαδινών μαστόρων για τη συμβολή τους στη ναοδομία της Πελοποννήσου για περισσότερο από 150 χρόνια.

Σάββατο 30 Ιουλίου, ώρα 18:30: Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & Πολιτιστικές Διαδρομές της Τέχνης της Πέτρας» στο Δημοτικό Σχολείο. Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας, ενώ οι ομιλητές θα αναφερθούν στα Κέντρα Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής & τους Δρόμους της Τέχνης της Πέτρας στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Κυριακή 31 Ιουλίου, ώρα 20:00: Μουσικo-θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ερείπια: Μνήμες της Πέτρας» στους Αγίους Αποστόλους. Το δρώμενο αναδεικνύει μέσα από δραματουργικώς επεξεργασμένα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας την αναγκαιότητα προστασίας των ερειπίων και ένταξής τους στο δομικό ιστό των παραδοσιακών οικισμών. Σκηνοθέτης είναι ο ηθοποιός Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, ενώ η μουσική διάσταση του δρώμενου θα αποδίδεται από το γνωστό μουσικό ντουέτο Duo Arioso.

φωτό: Δήμος Γορτυνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα