Γιατροί χωρίς Σύνορα: Σημαντικό έργο διασώσεων στη Μεσόγειο

18:35 17/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντυπωσιακό απολογισμό έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στον τομέα των διασώσεων στην περιοχή της Μεσογείου. Μέσα στο 2017 τα δύο πλοία των ΓχΣ έχουν ήδη διασώσει 17.800 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα οι ΓχΣ ανακοίνωσαν ότι τα πλοία τους Prudence και Aquarius, διέσωσαν αρκετές έγκυες γυναίκες και νεογέννητα μεταξύ των 1.795 διασωθέντων των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ένα αγοράκι που ήρθε στη ζωή κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μεταφέρθηκε στο πλοίο Aquarius, το οποίο χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

από κοινού με την SOS Mediterranee. Την ίδια ώρα μια έγκυος γυναίκα είχε συστολή και ετοιμαζόταν να γεννήσει στο διασωστικό πλοίο Prudence καθώς πλησίαζε στις ιταλικές ακτές.

«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη εμπειρία για τη μητέρα να γεννήσει μέσα σε μια υπερφορτωμένη βάρκα στη μέση της θάλασσας» δήλωσε η Alice Gautreau, μαία στο πλοίο Aquarius. «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Στην κλινική κόψαμε τον ομφάλιο λώρο και περιποιηθήκαμε τη μητέρα. Το μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία του».

Μεταξύ των 860 διασωθέντων από το πλοίο Aquarius ήταν 10 έγκυες γυναίκες και 60 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ στο δεύτερο διασωστικό πλοίο βρέθηκαν 118 γυναίκες και 16 παιδιά.

«Με απήγαγαν και με κράτησαν για πέντε μήνες σε ένα κέντρο στη Λιβύη όπου γέννησα μόνη μου. Χρειάστηκε να κόψω τον ομφάλιο λώρο με ένα ξυράφι, ήταν πραγματικά πολύ επώδυνο. Η βάρκα ήταν η μόνη μου ευκαιρία να γλιτώσω» είπε η Patience από τη Νιγηρία στο κατάστρωμα του πλοίου Prudence».

Φωτο: Donal Gorman/MSF

Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Keywords
Τυχαία Θέματα