Για το νέο Πανεπιστήμιο συζήτησαν αρχές και φορείς της Λάρισας

23:00 6/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολύωρη και με ευρεία συμμετοχή φορέων ήταν η σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης για το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, μετά και τη σχετική πρόταση που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το υπουργείο Παιδείας.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο κ. Καλογιάννης

ο οποίος διευκρίνισε εξ’ αρχής πως αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και πως τις τελικές αποφάσεις για το θέμα θα λάβουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Επανέλαβε τη θέση του ότι η πρόταση του υπουργείου αποτελεί μεν μια βάση διαλόγου ωστόσο επιδέχεται πολλές βελτιώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαφύλαξη της πολύχρονης πορείας του ΤΕΙ και επεσήμανε την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων για τα Πολυτεχνικά Τμήματα, τα Ιατρικά Εργαστήρια και τα τουριστικά επαγγέλματα.
Την ανάγκη το σχέδιο ανάπτυξης του νέου Ιδρύματος να στηρίζεται πρώτιστα σε ακαδημαικά κριτήρια και κατα δεύτερο λόγο σε θέματα τοπικου χαρακτήρα, επεσήμανε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολης Ιωάννης Στεφανίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα έπρεπε να προηγηθεί ενδελεχής συζήτηση.
Για πλήρη αγνόηση από πλευράς υπουργείου της πρότασης του ΤΕΙ για το θέμα έκανε λόγο ο πρύτανης του Ιδρύματος Ξ. Σπηλιώτης ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως το σχέδιο στην προτεινόμενη του μορφή, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Για προχειρότητα και αναρχία στην κατάρτιση του σχεδίου, χωρίς να προηγηθεί καμία μελέτη σκοπιμότητας και για εξυπηρέτηση τοπικισμών, λαικισμών και πελατειακών σχέσεων μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κ. Μπαργιώτας.

Την απόφαση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, μετέφερε στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπέμπης και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το σχέδιο έρχεται να υποδαυλίσει συμπεριφορές κοινωνικού αυτοματισμού…»
«Θέλουμε ένα ανώτατο ίδρυμα αλλά όχι και ξεπούλημα του ΤΕΙ» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σ. Γιαννακόπουλος και συνέχισε «οι λαικισμού δεν χωρούν… βασικός μας στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας»
Για ένα ακόμη επεισόδιο μικροπολιτικής διαχείρισης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Αχ. Νταβέλης και σημείωσε με έμφαση » δεν μπορουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η εκπαίδευση δεν συνδέεται με την παραγωγή». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας μελετης βιωσιμότητας που έπρεπε να προηγηθεί ενώ μίλησε για ξεκάθαρη επιβολή του σχεδίου
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων φορέων καθώς και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα