Για σκευωρία κατηγορούν τη ΝΔ κυβερνητικές πηγές

15:51 28/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με πάταγο κατέρρευσε η ενορχηστρωμένη σκευωρία της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως σημειώνουν, βασικός στόχος της ΝΔ ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens,

ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ). «Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα λογοδοτήσουν για το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες», απαντά η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης «πήγε χθες για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», καθώς αποδείχτηκε ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας, Β. Παπαδόπουλος, ήταν ο επίσημα πληρεξούσιος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει εκ μέρους της μία διακρατική συμφωνία (G2G) και όχι εμπορική συμφωνία με την ελληνική πλευρά, και πως η ελληνική πλευρά υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον επίσημα πληρεξούσιο της Σαουδικής Αραβίας.

Διακρατική συμφωνία σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα χρήματα καταβάλλονται από κρατικό λογαριασμό σε κρατικό λογαριασμό, άρα δεν υπάρχει μεσολάβηση ή προμήθεια τρίτων.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κοινοβούλιο αποδείχτηκε ότι ο επίσημα πληρεξούσιος από τη Σαουδική Αραβία να την εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές, δεν ήταν παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα, αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη, προσθέτουν.

Είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία. Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία. Φανταστείτε τι θα γινόταν, εάν ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον σημερινό πρωθυπουργό σε ταξίδι και είχε εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο υπογραμμίζουν πως η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς ήταν πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ζητούν από τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει άμεσα γιατί έκανε όλη αυτή τη φασαρία: Ποιο ήταν το βασικό της επιχείρημα; Ότι υπήρξε σκάνδαλο μίζας σε μία διακρατική συμφωνία ή ότι τελικά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί; Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μίλησε για σκάνδαλο μίζας. Στη δευτερολογία του όμως αναρωτήθηκε «πού είναι τα λεφτά». Μα αφού δεν υπάρχουν λεφτά, πώς υπάρχει σκάνδαλο;

Άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Λοβέρδος είχαν πρόσβαση, αποσπασματική και επιλεκτική όπως φάνηκε, σε επίσημα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Πώς αλήθεια την εξασφάλισαν αυτή;, αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Πάντως επαναλαμβάνουν ως βασικό ερώτημα το οποίο έμεινε αναπάντητο από τη χθεσινή συζήτηση, ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με την ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του;

Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία; αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Η κυρία Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον κ. Σφακιανάκη

Για προσπάθεια συγκάλυψης και αντιπερισπασμού κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, με τη Μαρία Σπυράκη να ξεκαθαρίζει πως «η κυρία Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον κ. Σφακιανάκη και ήδη κινείται νομικά εναντίον των άθλιων συκοφαντών και των φερέφωνων του Μαξίμου».

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει πως «οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα λογοδοτήσουν μαζί για το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες και την απώλεια 66 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία», προσθέτοντας πως οι Έλληνες έχουν καταλάβει ποιοι πήγαν να πάρουν μίζες.

«Η κυβέρνηση πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη» και τώρα προσπαθεί να την ξεφορτωθεί» καθώς, όπως λέει, «αφού πρώτα αρνήθηκε το αίτημα της Ν.Δ. να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, σήμερα δρομολόγησε τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου να ακυρώσει τη σκανδαλώδη συμφωνία», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΝΔ, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της από τις καθημερινές αποκαλύψεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει την υπόθεση, ώστε να μην υπάρχει αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης. «Να ξέρουν καλά όμως ότι κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ή αντιπερισπασμού θα πέσει στο κενό. Η ιστορία θα φτάσει μέχρι τέλους και οι ευθύνες, πολιτικές και δικαστικές θα αποδοθούν σε όλους» καταλήγει στη δήλωσή της η κα Σπυράκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα