Γαλλία: Η πρώτη τηλεμαχία των «5» – «Αφιερωμένη» στους αναποφάσιστους

08:23 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθούν απόψε σε τηλεμαχία, ελπίζοντας ότι θα πείσουν τους αναποφάσιστους που είναι ακόμη πολλοί. «Εκτός οθόνης», μένουν άλλοι έξι «μικροί» επίσημοι υποψήφιοι, στους οποίους πιστώνονται πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου.

Οι δύο επικρατέστεροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,

υποψήφιοι, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει «ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά» και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Λαμβάνουν επίσης θέσεις ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, νικητής-έκπληξη στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, ο οποίος βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου αργομισθίας της οικογένειας του, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο αντίπαλός του στην αριστερά, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

«Ποιο κοινωνικό μοντέλο;» «ποιο οικονομικό μοντέλο;» και «ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;» είναι τα καίρια ερωτήματα με τον κάθε υποψήφιο να διαθέτει ενάμισυ λεπτό για να περιγράψει «τον πρόεδρο που θέλει να είναι».

Έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε δύο γύρους (στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως η ψήφος των αναποφάσιστων, οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις προεκλογικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περίπου το 40% «ενδέχεται ακόμη να αλλάξουν άποψη» και μόνο τα δύο τρίτα των εκλογέων είναι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

Σχεδόν οκτώ Γάλλοι στους δέκα (78%) εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση «μάλλον αποδυναμώνεται», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.

Oι τρεις υποψήφιοι που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εμπλέκονται, σε δικαστικές υποθέσεις, ξεκινώντας από το πρώην φαβορί, τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει θεαματικά.

Εκτός από τον Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν αποτελεί αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης και για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ προκαταρκτική έρευνα έχει ξεκινήσει σχετικά με κατηγορίες για ευνοιοκρατία γύρω από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 ο Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν τότε υπουργός Οικονομίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν διαγωνίζονται σήμερα στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Στην αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, συγκέντρωσε κάπου 130.000 ανθρώπους το Σάββατο στο Παρίσι με μια πύρινη ομιλία, κατά της Ευρώπης αλλά και κατά της Λεπέν, καλώντας σε «μια εξέγερση των πολιτών ενάντια στην προεδρική μοναρχία».

Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε και η συγκέντρωση στο Παρίσι, όπου έλαβαν μέρος 20.000 ψηφοφόροι του δεύτερου επικρατέστερου υποψηφίου της αριστεράς, Μπενουά Αμόν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ:Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα