Γαλλία: Αντιμέτωπος με την Λεπέν ο «αρχάριος» Μακρόν (video)

07:38 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών με 23,75% και θα αναμετρηθεί, στο β’ γύρο, στις 7ης Μαΐου, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκέντρωσε το 21,53%. Ο συντηρητικός Φιγιόν και ο αριστερός Μελανσόν που συγκέντρωσαν ποσοστό, γύρω στο 20%. Φιγιόν και Αμόν αναγνώρισαν την ήττα τους και εξέφρασαν την στήριξή τους στον Μακρόν ώστε να ηττηθεί η Ακροδεξιά. Είναι η πρώτη φορά από την μεταπολεμική περίοδο της Γαλλίας

που τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα εκτοπίζονται από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης ενώ στον τελικό της 7ης Μαΐου, όπως όλα δείχνουν, θα επικρατήσει ο νεαρότερος στην ιστορία υποψήφιος, ο 39χρονος Μακρόν.

«Απέναντι στο μέτωπο της ακροδεξιάς» ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν που συγκέντρωσε το 19.4%, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον Μακρόν όπως και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν που τερμάτισε με το δεύτερο χειρότερο ποσοστό από το 1960 (6%), χρεωμένος, όπως σχολίασαν αναλυτές, τον θυμό των ψηφοφόρων για την προεδρία Ολάντ.

Εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας Πιέρ Λοράν και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αντιταχθούν στην υποψήφια της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Φιγιόν-Αμόν στηρίζουν Μακρόν – Οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων pic.twitter.com/IfJV00A3vx

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) April 23, 2017

Με τους δημοσκόπους να προειδοποιούν ότι οι ψηφοφόροι του θα στραφούν στην Μαρίν Λεπέν στον τελικό γύρο, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που συγκεντρώνει το 19.64%, αρνήθηκε να κάνει υποδείξεις καλώντας τη βάση του κόμματος του να εκφραστεί κατά βούληση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων.

Δηλώσεις @JLMelenchon #live pic.twitter.com/qgCXHnQ1NX

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) April 23, 2017

Της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες διαδηλωτές που δήλωναν «αντιφασίστες». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες ενώ κρατούνται 24 άτομα για τα επεισόδια.

Συγκρούσεις στο #Παρίσι μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών pic.twitter.com/brRkE7n6qP

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) April 23, 2017

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Μακρόν και τον συνεχάρη για την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.
Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ικανοποίηση για την επιτυχία Μακρόν από τη Γερμανική καγκελαρία και τον Μάρτιν Σουλτς.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τις γαλλικές εκλογές pic.twitter.com/wJGNCbLupb

ΕΡΤ Α.Ε. (@ERTsocial) April 23, 2017

Στο μεταξύ άρχισαν να αποτυπώνονται στο χάρτη τα αποτελέσματα της καταμέτρησης (Μωβ: Λεπέν /Φούξια: Μακρόν) σύμφωνα με το γράφημα του γαλλικού υπουργείου εσωτερικών.

#Presidentielle2017 Vue d'ensemble des résultats : candidat arrivé en tête dans chaque département pic.twitter.com/RsGZsE9wAL

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) April 23, 2017

Σχετική είδηση:Μακρόν και Λεπέν στον Β’ γύρο – Φιγιόν, Αμόν δίνουν ψήφο στον Μακρόν

Keywords
Τυχαία Θέματα