Γ. Νάτσης: Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική πίεση από την Ε.Ε. προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

19:08 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γιάννης Νάτσης, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 για τις πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων, τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν μέχρι τώρα αλλά και την επόμενη μέρα. 

Όπως είπε, η Ε.Ε. έκλεισε συμβόλαια πολύ νωρίς και ουσιαστικά «αγόρασε ελπίδα» γιατί υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα είχαμε πρόσβαση, παρότι πολλοί έλεγαν ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι. Μετά το «φιάσκο με την Astra

Zeneca», όπως το χαρακτήρισε, υπάρχει μεγάλη συζήτηση στις Βρυξέλλες σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, καθώς η Ε.Ε. ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη και το ερώτημα τι λαμβάνει ως αντάλλαγμα. Ο κ. Νάτσης εκτίμησε ότι ενδεχομένως να αυξηθεί η κυκλοφορία των δόσεων από την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, ενώ στο μεταξύ ήδη βλέπουμε ότι εταιρείες δέχονται να παράγουν προϊόν άλλης εταιρείας για να καλυφθεί το κενό.  Ωστόσο, προέβλεψε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλος βαθμός εξάρτησης από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αύξηση της πολιτικής πίεσης ώστε η Ε.Ε. να κρατήσει τις εταιρείες υπόλογες.

Όπως είπε ο κ. Νάτσης, το εμβόλιο δεν είναι ένα απλό θαύμα, είναι αποτέλεσμα σύμπραξης ιδιωτικού με δημόσιο τομέα. Τέλος σημείωσε ότι την επαύριο της πανδημίας θα πρέπει να σκεφτούμε το δημόσιο ρόλο στην ιατρική καινοτομία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νάτσης, Χρειάζεται, Ε Ε,natsis, chreiazetai, e e