Φθορές στο οδικό δίκτυο Ν. Αγχιάλου από το έργο της αποχέτευσης

18:02 11/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Φθορές προκλήθηκαν  στο οδικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου, εξαιτίας της εκτέλεσης του δικτύου αποχέτευσης και δεν έχουν αποκατασταθεί επισημαίνει με επιστολή της στον  Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κουτσιφέλη η δημοτική παράταξη «Έξυπνη Πόλη».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυτοψία που έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης στο έργο που έχει προΫπολογισμό 7.230.000 ευρώ, και εκτελείται στο ρυμοτομημένο οδικό δίκτυο της Ν. ΑΓχιάλου, διαπίστωσαν ότι έχουν προκληθεί αναιτιολόγητες φθορές.
“Στην επιτόπια αυτοψία που κάναμε στις 30 Μαίου, 

διαπιστώσαμε μακροσκοπικά ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και κακοτεχνίες στα τμήματα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης για την αποκατάσταση των οδών”.

Ειδικότερα στην αναφορά τους αναφέρουν:

Πιο συγκεκριμένα:
1) Σε πολλά τμήματα του έργου, η κοπή της ασφάλτου έχει προκαλέσει καταπόνηση του εναπομείναντος τμήματος του οδοστρώματος, αριστερά και δεξιά δηλαδή της τομής του έργου (ενδεικτικά φωτο.1,2). Η άσφαλτος στο προϋφιστάμενο οδικό δίκτυο παρουσιάζει ρηγματώσεις από την εξωτερική πλευρά της τομής και περιμετρικά των τομών έχει αποσυναρμολογηθεί προκαλώντας φθορές στο προϋφιστάμενο δίκτυο.

2) Σε πολλά τμήματα του έργου όπου οι τομές έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί παρουσιάζονται πρόωρες τοπικές καθιζήσεις. Ως τελικό αποτέλεσμα η ραφή της τομής δεν έχει ισοϋψή συναρμογή με το υπόλοιπο τμήμα της οδού (ενδεικτικά φωτο.3, φωτο.4), ενώ κατά μήκος της αποκατεστημένης τομής η επιφάνεια της ασφάλτου παρουσιάζει μικρές παραμορφώσεις. Οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι τα περιγραφόμενα τμήματα οδού έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και καθιστούν επικίνδυνη τη διέλευση των τροχοφόρων, ιδιαίτερα των δίκυκλων και ποδηλάτων, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα κατακρατούν νερό που δεν αποτελεί μόνο αιτία καταστροφής του οδοστρώματος αλλά προκαλούν ολισθηρότητα αυξάνοντας το δείκτη επικινδυνότητας για όλα τα τροχοφόρα.
Επιπλέον, το φαινόμενο των καθιζήσεων στα οδοστρώματα δύναται να έχει ως πιθανό αίτιο την κακή συμπύκνωση των υποκείμενων νέων στρώσεων (υλικά πληρώσεως των διανοιγμένων τομών) ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι παράγωγο του χρόνου.
Συνεπώς είναι άγνωστο στην παρούσα φάση, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, σχετικά με τη συμπύκνωση και τη διαβάθμιση και ποιότητα των υλικών των υποκείμενων στρώσεων, να εκτιμήσουμε το βαθμό των καθιζήσεων που θα υποστεί το έργο.

3) Σε πολλά σημεία το τμήμα της ασφαλτοστρωμένης τομής βρίσκεται σε τελική στάθμη υψηλότερη από το υπόλοιπο οδόστρωμα (ενδεικτικά φώτο 6,7, με πιθανά αποτέλεσμα τοπικής διόγκωσης του υπεδάφους). Προφανώς και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα συναρμογής με πιθανή μελλοντική αστοχία στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Επιπλέον λειτουργεί δυσμενώς στις κλίσεις της οδού εμποδίζοντας τη σωστή απορροή των ομβρίων και επηρεάζει το βαθμό ελέγχου από τον οδηγό του οχήματος κατά τη κίνησή του.

4) Σε τοπικές επισκευές του οδοστρώματος (patch) που έχει προβεί ο εργολάβος παρουσιάζονται εκ νέου λακκούβες επιπέδου μέσης έως υψηλής σοβαρότητας. (φωτο 8)

5) Τέλος, υπάρχουν φρεάτια ομβρίων τα οποία είναι επικαλυμμένα με υλικά πληρώσεως και εμποδίζουν την ομαλή απορροή των υδάτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ανύψωση των φρεατίων καθώς παρουσιάζονται υψομετρικές διαφορές με την επιφάνεια του δρόμου (ενδεικτικά φωτο 9).
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδιοκτητών των όμορων σε αυτά ιδιοκτησιών, το πρόβλημα υφίσταται αρκετούς μήνες και δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα έμπροσθεν των κατοικιών τους κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

6) Επιπλέον, σε παρακείμενες εκτάσεις διαπιστώθηκε ότι γίνεται απόθεση υλικών εκσκαφής (μπάζα). Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στην έκταση που προοριζόταν για γήπεδο από τον πρώην Δήμο Νέας Αγχιάλου έχουν μεταφερθεί τόνοι υλικών και η ανύψωση του εδάφους εντός του γηπέδου σε σχέση με το δρόμο ξεπερνά τα 2 μέτρα. Ταυτόχρονα, υλικά τα οποία προσομοιάζουν με αυτά των εκσκαφών του εν λόγω έργου (κομμάτια ασφάλτου, χώμα) εναποτίθενται σε χώρο που ήταν πρώην ΧΑΔΑ”.

Τέλος ζητούν από τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης να πληροφορηθούν για το κατά πόσο η ΔΕΥΑΜΒ έχει διαπιστώσει ότι οι αποκαταστάσεις γίνονται όπως πρέπει, αν για το έργο έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα υλικά και γιατί πραγματοποιούνται καθιζήσεις, πως κόβει ο εργολάβος την προΫπάρχουσα άσφαλτο για να εκτελέσει το έργο κ.α. Για τους προαναφερόμενους λόγους ζητούν να πραγματοποιηθούν  άμεσα επί τόπου του έργου δοκιμές προσδιορισμού της πυκνότητας και της διαβάθμισης των υλικών επιχώσεων των τομών του εν λόγω έργου σε κατάλληλα σημεία, ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι λόγοι των προβλημάτων που ήδη έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια των οδών.
“Ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το έργο να μην προκαλέσει φθορές και αστοχίες στην επιφάνεια των οδών και κυρίως να ελεγχθεί επιμελώς ως προς τις αφανείς εργασίες, όπως οι επιχώσεις των τομών ώστε να μην καταστεί μη λειτουργικό το οδικό δίκτυο θέτοντας σε κίνδυνο τους χρήστες του δικτύου».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα