Εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για μαντρότοιχο σε μοναστήρι των Μετεώρων

13:20 16/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξελίξεις αναμένονται στο θέμα των πολεοδομικών εργασιών, που ξεκίνησαν σε μοναστήρι στην αδόμητη ζώνη των Μετεώρων και οι οποίες ήγειραν καταγγελίες από πολίτες της Καλαμπάκας, οι οποίες (καταγγελίες) μάλιστα είχαν συνοδευτεί από φωτογραφικό υλικό του μαντρότοιχου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται περιμετρικά της Μονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς σχετική άδεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Έτσι, η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων έστειλε σήμα διακοπής εργασιών, προς την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, προκειμένου οι εργασίες να γίνουν με τον προβλεπόμενο από

το νόμο τρόπο.

Μετά τη διακοπή ξεκίνησε να εκπονείται μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και με την προσθήκη παρατηρήσεων από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων (ΕΦΑ) εστάλη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προς έγκριση. Παρότι η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και, συνεπώς, δεν έχει αποσταλεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΑΣ απέρριψε τη μελέτη ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις, η απόφαση του ΚΑΣ καθαρογράφεται και κοινοποιείται επισήμως στην ΕΦΑ, η τελευταία κοινοποιεί την απόφαση στον μελετητή, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση δε που οι εργασίες συνεχιστούν τότε η ΕΦΑ υποχρεούται, εκ των όσων προβλέπονται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά εκείνου που εκτελεί τις εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα