Ευρωκοινοβούλιο: Να μην έρχονται στην ΕΕ Αμερικανοί τουρίστες χωρίς βίζα

20:23 3/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αναθεωρήσει την εξαίρεση των Αμερικανών από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα) για να εισέλθουν στην ΕΕ, μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να πράξει το ίδιο για τους πολίτες πέντε ευρωπαϊκών χωρών.

Οι πολίτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, υποχρεώνονται να έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα) για τις μικρής διάρκειας διαμονές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην χορηγεί βίζα για τους

πολίτες πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να ανακαλέσει τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Αμερικανούς που έρχονται στην Ευρώπη», τονίζεται στο ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές που υιοθέτησαν τη μη δεσμευτική απόφαση με ανάταση χειρός, δίνουν περιθώριο δράσης δύο μηνών στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αμοιβαιότητας των θεωρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να έχει ενεργήσει από πέρυσι, αλλά δεν έλαβε απόφαση, καθώς το οικονομικό κόστος της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών για τα εκατομμύρια των Αμερικανών τουριστών θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι επιθυμεί να βρεθεί διπλωματική λύση με την αμερικανική πλευρά, εκτιμώντας ότι η ένταση θα έχει συνέπειες στον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη.

Διυπουργική συνάντηση μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για το θέμα της βίζας έχει πάντως προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.

Πολλά δημοσιεύματα αποδίδουν το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου στη δυσπιστία που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον μετά την εκλογή το προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ και έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το Brexit.

ΠΗΓΗ:Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα