ΕΡΤ3: «Οι Παναγίες του Αιγαίου»

01:18 15/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο είναι αφιερωμένο το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου», που μεταδίδεται -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 και ώρα 12:30 από την ΕΡΤ3.

Επεισόδιο 3ο: «Παναγία Εκατονταπυλιανή – Πάρος»

Ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος χριστιανικός ναός στην Ελλάδα…

Το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα μετά το Άγιον Όρος… με μνήμες από την Αγία Σοφία.

«Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η 100ή είναι

κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη»…

Η σημερινή επίσημη ονομασία του ναού είναι Εκατονταπυλιανή, που συνδέεται και αυτή με τον παραπάνω θρύλο. Η ονομασία του ναού της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανή, προέρχεται από τον όρο «καταπόλα» και σημαίνει «κατά την πόλη», καθώς πιθανότατα «δείχνει» το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πάρου.

Οι Παναγίες του Αιγαίου, άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες, είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα.

Στους τοίχους τους, πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους, οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Κι όλες έχουν ένα θαύμα να σου αφηγηθούν.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου», παραγωγής White Fox 2014-2017, κάνει ένα οδοιπορικό στην ιστορία και την παράδοση τόπων ιερών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς πιστούς και βρίσκονται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.

«Άραγε θε ν’ αξιωθώ, τον κάβο να πατήσω, την Παναγιά του Χωραφιού να πα’ να λειτουργήσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα τραγούδι του Καστελλόριζου.

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Γκράχαμ.

Σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Μάνος Κριτσιωτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα