Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα για ακόμα ένα 24ωρο (video-upd)

23:22 14/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παραμένουν σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο τα πύρινα μέτωπα στην Ανατολική Αττική, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι, όπου υπάρχoυν αναζωπυρώσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, με αναζωπύρωση στην περιοχή του Βλαστού. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και προς την πλευρά του Καπανδριτίου,

όπου η φωτιά κινείται με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπύρωση αυτή εντοπίζεται στις περιοχές Τριάδες και Μετόχι και όπως δήλωσε λίγο μετά τις έξι το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ανάλογη είναι και εικόνα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα μέτωπα της τράστιας πυρκαγιάς, που εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την εφιαλτική νύχτα της Κυριακής, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν τεθεί τα μέτωπά της υπό έλεγχο.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Για το πρωί προβλέπεται και ενίσχυση των ανέμων.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται απο δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγ. Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η παλαιά και η νέα εθνική οδός Καλάμου – Καπανδριτίου. Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία:

Στην Πλατεία Καλάμου προς τους Αγίους ΑποστόλουςΣτον Κόμβο Μικροχωρίου προς Κάλαμο

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο Αθηναικό -Μακεδονικό πρακτορείο στελέχη της πυρόσβεσης, εξετάζεται η εκδοχή η φωτιά να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η ΕΛΑΣ διεξάγει επιχείρηση αναζήτησης συγκεκριμένων προσώπων στην Αττική βάσει κάποιων πρώτων στοιχείων που έχουν προκύψει.

Η χθεσινή νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους στον Κάλαμο και η αποψινή επίσης δύσκολη. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν η κάμερα και οι ρεπόρτερς της ΕΡΤ στο νυχτερινό οδοιπορικό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα