ΕΡΤ Κομοτηνής: Ειδήσεις 5-10-2017

09:12 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΝ ΚΛΩ
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, για να προχωρήσει η επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ
Ξεκινά άμεσα η κυβέρνηση τη διαδικασία αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου τρέξουν οι διαδικασίες για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας(ΕΝ ΚΛΩ) και την επίσπευση των πλειστηριασμών, στα εργοστάσια της εταιρείας.
Μετά από αυτό η περιουσία της εταιρείας θα περάσει στον νέο επενδυτή και θα ξεκινήσει να ισχύει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά και μετά από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν

3 εργοστάσια, δύο σε Κομοτηνή και ένα στην Ημαθία, με 350 εργαζόμενους. Σε βάθος τετραετίας όμως οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν τους 600, καθώς το σχέδιο προβλέπει και την αξιοποίηση και της υπόλοιπης περιουσίας.
«Φωνάζουμε εδώ και χρόνια και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην τωρινή που μιλάει για παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς όμως να φροντίσει για το πλαίσιο. Ας ελπίσουμε πως έστω και τώρα, υπό το βάρος των υπέρογκων προστίμων που καλείται να πληρώσει η Χώρα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό, από παλαιότερες χρηματοδοτήσεις, η κυβέρνηση θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ξαναβρεθούμε στις θέσεις εργασίας μας». Αυτό τόνισε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, το τακτικό μέλος του Συμβουλίου Πιστωτών, Σάκης Παπαντωνίου.
Α Νεφελούδης: «ΝΑ προχωρήσει η διαδικασία στην ΕΝ ΚΛΩ, για αποφυγή υπέρογκων προστίμων»
Μιλώντας από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, παραδέχθηκε πως υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς πολιτείας, ωστόσο οφειλόταν στο πνεύμα καλής πίστης προς την σύνδικο πτώχευσης, η οποία δημιουργούσε προσκόμματα στην διαδικασία των πλειστηριασμών της ΕΝ ΚΛΩ, σε σημείο που να αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη επενδυτή.
«Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ, προκειμένου να αποφύγουμε την επιβολή υπέρογκων προστίμων από την ΕΕ, για παλιότερες χρηματοδοτήσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο κ. Νεφελούδης.
Επι πλέον πρόσθεσε πως αυτό το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει και άλλες πτωχευμένες εταιρείας να επαναλειτουργήσουν.
«Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων στην επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ, αλλά και στη λύση για το θέμα με τα Λιπάσματα Καβάλας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Νεφελούδης.
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της Απελευθέρωσης της Ξάνθης
Με λαμπρότητα αλλά και αρκετές εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της Απελευθέρωσης της Ξάνθης από τους Βούλγαρους στις 4 Οκτωβρίου 1919, την Τετάρτη.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ενώ παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Τρίπολης Λιβύης και Αρκαλοχωρίου Κρήτης, που φιλοξενούνται και συμμετέχουν στους εορτασμούς της περιοχής.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος και δήλωσε ότι η απελευθέρωση αποτέλεσε επίτευγμα στρατιωτικών και διπλωματικών χειρισμών.
Στην παρέλαση συμμετείχε για πρώτο φορά τμήμα με άλογα και αναβάτες του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής-Ξάνθης στο τέλος της πολιτικής παρέλασης. Επίσης, την παράσταση έκλεψαν οι δύο διμοιρίες επιδείξεων του Δ’ΣΣ που παρήλασαν και έκαναν επιδείξεις.

Αποκλείστηκαν οι Βουλευτές από την εξέδρα των επισήμων στην Ξάνθη
Ωστόσο ο φετινός εορτασμός είχε και απρόοπτα όπως ήταν η ενέργεια του Δήμου να εξαιρέσει τους βουλευτές του Νομού από το πρωτόκολλο του εορτασμού και τις καταθέσεις στεφάνων. Ο Βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης παρακολούθησε την παρέλαση από το απέναντι πεζοδρόμιο και όχι την εξέδρα των επισήμων, κατά πάγια τακτική ενώ σχολίασε σε δημοσιογράφους επικριτικά το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης απέκλεισε από το πρωτόκολλο του εορτασμού τους Βουλευτές του Νομού.
Όπως σημείωσε είναι απρέπεια του Δήμου και έλλειψη σεβασμού στο 50% των ψηφοφόρων που εξέλεξαν τρεις βουλευτές αλλά και το θεσμό.
Όπως είπε, ο ίδιος δεν αποχώρησε προκειμένου να τιμήσει την επέτειο και τους Ξανθιώτες, έστω και στο περιθώριο του εορτασμού.
Κόμματα
Κοινοβουλευτική ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για τους καπνοπαραγωγούς
Κοινοβουλευτική ερώτηση για την ενίσχυση των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης, κατέθεσε ο Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, μετά την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου στην Καβάλα.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως «στόχος μας είναι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, χωρίς να θίξουμε τα δικαιώματα ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη και ζουν από αυτά, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της στήριξης του καπνού για περιοχές, όπου υπάρχει διαπιστωμένα ζήτηση για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας.
Ρωτά ο κ. Αχμέτ τον κ. Αποστόλου με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και με ποιες πρωτοβουλίες

Αυτοδιοίκηση

Καθαρισμός φρεατίων από το Δήμο Κομοτηνής
Εντείνονται ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου οι καθαρισμοί σχαρών φρεατίων ομβρίων από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, καθώς και οι αποφράξεις φρεατίων από την ΔΕΥΑΚ.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται καθημερινά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Απευθύνεται έκκληση στους δημότες να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στα φρεάτια ώστε να είναι δυνατός ο καθαρισμός τους.
Επισημαίνεται δε από τη ΔΕΥΑΚ πως Καλό θα είναι να φροντίζουν οι δημότες όλοι μας, ώστε τα φρεάτια μπροστά στις οικίες και τις επιχειρήσεις τους να είναι καθαρά από φύλλα και αντικείμενα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Τιμητικές διακρίσεις από τον δήμο Ξάνθης σε ενεργούς πολίτες
Ο δήμος Ξάνθης τιμά τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά, που στερήθηκαν για να στηρίξουν τον συνάνθρωπό τους, που με αυτοθυσία για το κοινό συμφέρον έδωσαν τον δικό τους μοναδικό αγώνα, που τίμησαν την πόλη και την πρόβαλαν σε όλο τον κόσμο.
Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως με αλφαβητική σειρά στους
Μιχαήλ Δερμεντζόπουλο, Μιχαήλ Ευμορφίδη και Αθανάσιο Μπαμπάτσο.

Εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης για το σχολικό εκφοβισμό
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Προστασία του παιδιού από το σχολικό εκφοβισμό».
Εκπρόσωποι του κλάδου της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της αστυνομίας θα αναλύσουν τις κυρίαρχες μορφές του ‘’bullying’’ και θα εστιάσουν στο ρόλο του εκπαιδευτικού και της οικογένειας.
Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα αύριο στις18.30 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Υγεία
Η 4η ΥΠΕ αναζητά δύο κτίρια για να στεγάσει ΤΟΜΥ στην Ξάνθη
Κτίρια για τη λειτουργία των δύο από τις τέσσερις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Ξάνθη αναζητά η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης καθώς οι άλλες δύο θα στεγαστούν σε δημόσιες κτιριακές υποδομές.
Στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η διαδικασία προκήρυξης . Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι διαθέτουν – κατάλληλα προς αυτό το σκοπό- κτίρια να καταθέσουν σχετική πρόταση. Για την Ξάνθη αναζητείται ένα κτίριο στη περιοχή από την Παλιά Πόλη, το Σαμακώβ και μέχρι τη συνοικία Γυμναστηρίου και ένα ακόμη στο συνοικισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το παζάρι και μέχρι το ομώνυμο πάρκο.
Προτάσεις γίνονται αποδεκτές μόνο εγγράφως στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] ή στο [email protected])
Κοινωνία
Άμεσα πρέπει να χειρουργηθεί ο 5χρονος Άγγελος
Άμεσα πρέπει να χειρουργηθεί στον Άγιο Λουκά Θες/νικης, ο 5χρονος Άγγελος από την Κομοτηνή, καθώς βρέθηκε να έχει όγκο στον εγκέφαλο.
Η χειρουργική επέμβαση έχει προγραμματισθεί για τις 17 Οκτωβρίου και το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί είναι στα 2.500 ευρώ.
Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν για το μικρό Άγγελο, έχει ανοιχθεί Τραπεζικός Λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς 5226-018937-359.

Keywords
Τυχαία Θέματα