ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 2 -12- 2016

12:40 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Aγορά Εργασίας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 23.000 ανέργων, 29-64 ετών

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (Training Voucher) και αφορά σε συνολικά 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της Οικονομίας.

Δικαίωμα

συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και έχουν ολοκληρώσει είτε α) υποχρεωτική έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε β) προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
Μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα .
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών και θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση 500 ωρών (περίπου 5 μήνες) σε επιχειρήσεις κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τη λήξη της επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε 10.000 από τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Επιχειρηματικότητα

«Πώς να πουλήσετε τις δημιουργίες σας σε όλο τον κόσμο μέσω του internet»

Το CreativeBizLab – Εργαστήριο Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας- στο πλαίσιο της περιοδείας του σε μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, διοργανώνει στην Κομοτηνή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ανοικτή ενημερωτική παρουσίαση για δημιουργούς.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, από τις 10:30 το πρωΐ έως τις 12:30 μ.μ.
Για πρώτη φορά στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για την δημιουργική επιχειρηματικότητα και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πώλησης προϊόντων σε ξένες αγορές μέσω internet.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε ανεξάρτητους δημιουργούς (φυσικών προϊόντων, καλλιτεχνικών έργων, χειροποίητων κατασκευών, ρούχων, κοσμημάτων, αξεσουάρ, digital designs κ.α.) και σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις και θα τους πληροφορήσει για το πώς θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς της τοπικής αγοράς και να διαθέσουν τα προϊόντα & τις δημιουργίες τους στο εξωτερικό, μέσω διαδικτύου.
Θα προσφέρει στους συμμετέχοντες έμπνευση, νέες προοπτικές, γνώση & άμεσα εφαρμόσιμη μεθοδολογία, ώστε να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες & τάσεις της διεθνούς αγοράς, κυρίως μέσω του ETSY.COM, του μεγαλύτερου διεθνούς marketplace για δημιουργούς.

Υγεία

Νοσοκομείο Ξάνθης : Προσλήφθηκαν Ουρολόγος και Ακτινολόγος ως επικουρικοί


Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ανακοινώσε ότι προσλήφθηκαν δύο επικουρικοί ιατροί ειδικοτήτων Ουρολογίας και Ακτινοδιαγνωστικής για το Νοσοκομείο μας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών με διάρκεια σύμβασης 36 μηνών δυνάμει των αριθ. 29888/14-11-2016 και 32078/14-11-2016 αποφάσεις της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εν λόγω Ιατροί παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία.

«Xanthi Doctors» εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα


Δύο νέοι άνθρωποι από τον Εχίνο της Ξάνθης ο Μεχμέτ Τσολάκ και ο Τζεμαλή Αχμεντήν πρωτοτυπούν με μία καινοτομία και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των γιατρών της Ξάνθης. Η εφαρμογή που έχουν δημιουργήσει, κατεβαίνει από το διαδίκτυο κάνοντας αναζήτηση με το όνομα «XanthiDoctors» στο AndroidPlayStoremarket.

Εκπαίδευση

Μουσικό Σχολείο Ξάνθης η Οδύσσεια που συνεχίζεται

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα του Μουσικό Σχολείο Ξάνθης μια Οδύσσεια που συνεχίζεται και κρατεί 17 χρόνια για την ανέγερση καινούργιου σύγχρονου κτηρίου με ερώτησης βουλευτών στη βουλή με συναντήσεις φορέων και διαβούλευσης .
Όπως αναφέρεται, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου υπάρχει εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης δυναμικότητας 250 μαθητών από το 2006 μετά από αίτημα της τότε Νομαρχίας με πρόβλεψη να κατασκευαστεί σε έκταση που είχε παραχωρήσει ο τότε Δήμος Βιστωνίδας (και σήμερα Αβδήρων) αλλά με τη διαλυτική αίρεση της ανέγερσης εντός τριετίας από το 2004, όταν και το είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συνοψίζοντας το Υπουργείο Παιδείας κρίνει σαφές ότι μετά την παρέλευση 10 και πλέον ετών είναι σκόπιμο να επικαιροποιηθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα σύμφωνα με το σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα και εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί οικόπεδο που να πληροί τα κριτήρια για την ανέγερση διδακτηρίου


Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Διευθυντής του Μουσικό Σχολείο Ξάνθης Παναγιώτης Κουτάκης τόνισε ότι έχουν γίνει συναντήσεις και συνεχίζονται στην τελευταία συνάντηση με τον Δήμαρχο Αβδήρων τους υποσχεθήκαν ότι βρέθηκε οικόπεδο που θα γίνει ανέγερση κτηρίου και θα συστεγάσει μαζί με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το Ειδικό Γυμνάσιο Γενισεας . Για το ποτέ θα ολοκληρωθεί η ανέγερση δεν υπάρχει καμιά απάντηση με σαφήνεια από την πλευρά του Δήμου Αβδήρων .Αυτό που επείγει αυτή την στιγμη είναι να γινει η αμεση μετεγκατάσταση του σχολειού σε άλλο κτήριο μέχρι να γίνει η επισκευή της στέγης του κτηρίου καθώς σε αρκετές αίθουσες μπάζει νερό και είναι ένα πρόβλημα που επίσης χρονίζει. Υπάρχουν δυο πρότασης η μια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που λέει να γίνει προσωρινή εγκατάσταση του Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου, μετά τη μετακόμιση των Πολιτικών Μηχανικών στα Κιμμέρια και η άλλη πρόταση είναι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικό Σχολείου για μετεγκατάσταση σε χώρο ιδιώτη που προσφέρεται εθελοντικά και πλήρη όλες της σύγχρονες προδιαγραφές

ΔΠΘ

Καραμπίνης : Για άλλα 10 χρόνια στα ΠΡΟΚΑΤ το Πολυτεχνείο

Απάντηση στις προτροπές που έγιναν προς το Μουσικό Σχολείο για στέγασή του στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου, μετά τη μετακόμιση των Πολιτικών Μηχανικών στα Κιμμέρια, δίνει ο Πρύτανης του Δημοκριτείου και Καθηγητής του Τμήματος Θανάσης Καραμπίνης.
Όπως σημειώνει, απαντώντας και στην πρόταση που φέρεται να έχει γίνει από τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη, κατά τη συνάντησή του με γονεiς-εκπαιδευτιkούς-μαθητές, το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να επιστρέψει τα κτίρια στο Δήμο Ξάνθης, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Καραμπίνης, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, το συγκρότημα των ΠΡΟΚΑΤ θα φιλοξενεί φοιτητές για το διάστημα αυτό.

Ερώτηση βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις αρμοδιότητες των Δήμων για τα σχολικά κτήρια


Ερώτηση προς στους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ξάνθης, Χουσεϊν Ζειμπέκ .
Στο κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρονται:
Όπως είναι γνωστό, με τον ν. 3852/2010 (σχέδιο «Καλλικράτης») όλες σχεδόν οι αρμοδιότητες για τα σχολικά κτήρια έχουν περάσει στη δικαιοδοσία των Δήμων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 94, παρ. 4 του νόμου, έχουν ανατεθεί στους Δήμους, μεταξύ άλλων, η ανέγερση σχολικών κτηρίων, η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών, η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους κλπ. Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται καταχρηστικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των σχολείων και των μαθητών.
• Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Διομήδειας και λειτουργεί με πολλές δυσκολίες λόγω των ανεπαρκών εγκαταστάσεων. Από το 2001 υποτίθεται πως γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση οικοπέδου για την ανέγερση σχολικού κτηρίου. Επί 15 χρόνια δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και γίνεται πια αντιληπτό, μετά τις αόριστες υποσχέσεις των δημοτικών αρχών, ότι το σχέδιο ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου έχει σταματήσει με υπαιτιότητα των δημοτικών αρχών των Δήμων Αβδήρων και Ξάνθης. Μετά τα παραπάνω, τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι ενδιαφερόμενοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις υποσχέσεις των δύο Δήμων και ζητούν την άμεση επίλυση του ζητήματος, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των παιδιών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Προτίθενται να προβούν σε ελέγχους τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους των Δήμων, όσον φορά αρμοδιότητες σχετικές με τη στέγαση των σχολείων και να λάβουν μέτρα συμμόρφωσης για όσους Δήμους δεν ενεργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον ή αγνοούν τις θέσεις των εκπαιδευτικών αρχών;
– Προτίθενται να απαγορεύσουν την αλλαγή χρήσης ενός σχολικού χώρου όταν η σχολική μονάδα ή μια άλλη όμορη τον χρειάζεται;
– Σκοπεύουν, στα πλαίσια της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», να εισηγηθούν να αφαιρεθούν από τους Δήμους αυτές οι αρμοδιότητες για τα σχολικά κτήρια, στις οποίες αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς να ανταποκριθούν και να τις αποδώσουν στις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές;

Πρωτογενής Τομέας

Ημερίδα για τα φυτοφάρμακα

Ημερίδα με θέμα «Φυτοφάρμακα, υγεία και περιβάλλον» συνδιοργανώνουν σήμερα το πρωί (09.30-13.30) στο ξενοδοχείο «Elisso» η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης της Π.Α.Μ.-Θ., ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης και το Europe Direct Ξάνθης.

ΤΕΕ

Ημερίδα της ΕΜΔΥΔΑΣ


Ημερίδα της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης με θέμα την εφαρμογή του ν.4412/2016 « Δημόσιες Συμβάσεις έργων , προμηθειών και Υπηρεσιών» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Θράκης (Παρνασσού 6- Κομοτηνή)

Αυτοδιοίκηση

Διανομή τροφίμων


Είδη παντοπωλείου, βασικής υλικής συνδρομής και οπωρολαχανικά θα διανείμουν και σήμερα ο Δήμος Κομοτηνής, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης, καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών από τις 09:00 – 14:00 στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).

Σύλλογοι

Ομιλία για τις εικαστικές τέχνες


Εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Παίζοντας με τον χώρο και τον χρόνο στις εικαστικές τέχνες : Από τον Πικάσο και τον Νταλί έως τον Έσερ» διοργανώνει η Φωτογραφική Ομάδας Κομοτηνής
Με ομιλητή τον Ανδρέα Λύκο, Μαθηματικό – Συγγραφέα. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ.

Οι «Βάτραχοι» ξεκινούν στειρώσεις σκύλων και τοποθετούν δωρεαν «τσιπ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης “Βάτραχοι” σε συνεργασία με τον “Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης”, τα “Αδεσποτούλια Ξάνθης” και τον Φιλοζωικό Σύλλογο “Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης” , καθώς και με τη συμμετοχή κτηνιάτρων της πόλης, διοργανώνουν δράση με θέμα «Στειρώσεις δεσποζόμενων σκύλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Χρηστός Κοκορδάτος τόνισε ότι οι “Βάτραχοι”, λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων στην πόλη της Ξάνθης, καθώς και με τη συμμετοχή κτηνιάτρων της πόλης αποφάσισαν και διαθέτουν μέρος των εσόδων της εκδήλωσης “Color Wars” σε στειρώσεις προκειμένου να συμβάλλουν στον έλεγχο των αδέσποτων ζώων στην πόλη της Ξάνθης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δράση είναι η ηλεκτρονική σήμανση(microchip) του κατοικιδίου η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012. Σε περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί microchip, αυτό θα δοθεί δωρεάν από τις φιλοζωικές ομάδες που συμμετέχουν στη δράση, θα τοποθετηθεί πριν τη στείρωση και θα καταγραφεί στο όνομα του ωφελούμενου – ιδιοκτήτη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Συλλόγου «Οι Βάτραχοι», Πινδάρου 1,στην παλιά πόλη κάθε Τετάρτη 18.30 -20.30 έως και την 21η Δεκεμβρίου 2016.

Πολιτισμός-Αλληλεγγύη

Παρουσίαση βιβλίου «Ο κατάδεσμος» του Θωμά Κοροβίνη στο ΔΥΟ Ξάνθης


Το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και Εκδόσεις Άγρα διοργανωνουν την παρουσιαση του βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “Ο κατάδεσμος” , το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο ποιητής Κυριακός Συφιλτζόγλου την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου

Παράσταση Καραγκιόζη


Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Τρεις Καλές Συμβουλές» στην Κομοτηνή, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Συνάντηση γνωριμίας στη Λέσχη Κομοτηναίων


Στην Κομοτηνή θα βρίσκεται την Δευτέρα ο πατέρας Αντώνιος από την Ουγκάντα για μια συνάντηση με τους φίλους και τους υποστηρικτές του έργου του. Η συνάντηση στήριξης και γνωριμίας θα γίνει στις επτά το απόγευμα της Δευτέρας στην Λέσχη Κομοτηναίων

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, αει τει, υπουργείο παιδείας, δραση, voucher, οαεδ, ιεκ, αει, τει, κομοτηνη, xanthi, βουλη, γινει, προκατ, συριζα, καλλικρατης, σχολεια, υπουργοι, γνώμονα, europe, τεε, παρνασσος, δωρεαν, συμμετοχή, ηλεκτρονική, παρουσιαση, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, βουλευτες, ηλεκτρονική, αξεσουαρ, γνωση, δωρεαν, θεμα, θιασος, κινητα, κινητα τηλεφωνα, οδυσσεια, πλαισιο, προγραμμα, τεε, υγεια, υπουργείο παιδείας, ωρα, αρθρο, αιρεση, αιτησεις, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γονεις, γραφεια, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δοθει, διαδικτυο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εμπνευση, εν λόγω, επτα, εσωτερικων, ετων, ζωων, υπηρεσια, ομιλια, εκδοσεις, κειμενο, κτιρια, λεσχη, ληξη, μεχμετ, νερο, νταλι, ξενοδοχειο, ομαδα, ομιλος, οκτω, ονομα, ουγκαντα, παραμυθια, παρουσιαση, πικασο, προγραμματα, προκατ, πρυτανης, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, σχολειο, φορα, χρηστος, ωδειο, αγορες, εφαρμογη, europe, φιλοι, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, ποιητης, θανασης, θεσεις, θωμα
Τυχαία Θέματα