Έργα πολυφωνικής μουσικής, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, από τη Χορωδία της ΕΡΤ

11:57 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Tην Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται

σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κτιστάκης. Στο πιάνο, ο Δημήτρης Μαργέτης και η Βάσω Καριώτη. Συμμετέχει σύνολο κρουστών με τους Κωνσταντίνο Μποτίνη, Μαρίνο Τρανουδάκη, Μιχάλη Διακογιώργη και Δημήτρη Κοντό.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι…

…με αφετηρία την αναγεννησιακή μουσική και σταθμούς σε έργα βασισμένα σε γρηγοριανά θέματα αλλά σε τζαζ συνθέσεις καθώς και σε δημιουργίες σύγχρονων συνθετών οι οποίες ερμηνεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η βραδιά αρχίζει με το χορωδιακό «Tu es Petrus» [«Συ ει Πέτρος»] του Ιταλού Τζοβάνι-Πιερλιουίτζι ντα Παλεστρίνα (1525/1526-1594) και θα συνεχίζεται με τον θρησκευτικό ύμνο «Lobet den Herrn» [«Αινέσατε τον Κύριον»] του Νορβηγού μουσουργού Κνουτ Νίστεντ (1915-2014).

Ο Δημήτρης Κτιστάκης έχει τη μουσική διεύθυνση της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Ακολουθούν τα Quatre Motets sur des thèmes grégoriens [Τέσσερα μοτέτα πάνω σε γρηγοριανά θέματα] του Γάλλου συνθέτη, οργανίστα και μουσικοπαιδαγωγού Μορίς Ντιριφλέ (1902–1986) και η σύνθεση Lux Aurumque [Φως και ατόφιο χρυσάφι] του βραβευμένου με Γκράμι Αμερικανού συνθέτη Έρικ Ουίτακερ (γενν. 1970). Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με τη Little Jazz Mass [Μικρή τζαζ λειτουργία] του Αγγλου Μπομπ Τσίλκοτ (γενν. 1955) που υπογράφει επίσης το κοσμικό έργο Songs and Cries of London Town [Τραγούδια και φωνές του Λονδίνου], με το οποίο αρχίζει η δεύτερη ενότητα της συναυλίας. Ο επίλογος ανήκει στον Έρικ Ουίτακερ και στην εντυπωσιακή σύνθεση Cloudburst [Νεροποντή] που συνδυάζει τη μαγεία της ανθρώπινης φωνής με φυσικούς ήχους και σύνολο κρουστών.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄)

Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι)

Μέγαρο Μουσικής

Τηλ. 210 72.82.333

www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έργα, Χορωδία, ΕΡΤ,erga, chorodia, ert