ΕΡΤ Ειδήσεις 27 Μάη 2016-05-26

12:15 27/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική-Κυβέρνηση

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής

Την Ξάνθη επισκέφτηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το πρωί συναντήθηκε με τους βουλευτές του νομού και τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρσμού Μιχάλη Αμοιρίδη, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα της νέας Αναπτυξιακής, που απασχολεί την περιοχή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία των 22 Δημάρχων και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης σε μια ανοιχτή συζήτηση και άκουσε όλους τους δημάρχους της περιοχής . Ο κ.Κουρουμπλής ξεκίνησε από την περιοχή της ΑΜΘ τις επαφές του με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που επιχειρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, παρουσία των βουλευτών Χ. Ζεϊμπέκ και Σ. Γιαννακίδη.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το τέλος της σύσκεψης σημείωσε πως:
«Πρώτος στόχος της προσπάθειάς μας είναι να οικοδομηθεί μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Υπουργό και τους Δημάρχους προκειμένου να υπάρχει δημιουργικότητα και να απελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις. Η αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο κύτταρο και το πιο προσβάσιμο για τον πολίτη.
Θα αλλάξουμε εποχή στην αυτοδιοίκηση, ειδικά τώρα, που έχει παρέλθει ο σκόπελος της αξιολόγησης και ξεκινά μια εποχή σταθερότητας για τη χώρα και την κυβέρνηση», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κουρουμπλής.

Πολιτική-Κυβέρνηση

Λύση για την πολυδαίδαλη Αναπτυξιακή της Ξάνθης υποσχέθηκε ο Π. Κουρουμπλής


Τη δέσμευση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τους φορείς της Ξάνθης στην Αθήνα και θα δοθεί λύση στο θέμα της Αναπτυξιακής και του σχήματος που προωθείται ανέλαβε από την Ξάνθη ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση των βουλευτών με τον Υπουργό και στη συνέχεια στη συνάντηση με τον Κώστα Ζανγαφέρη, με τον Υπουργό να ζητά από τον Αντιπεριφερειάρχη να βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με το Δήμαρχο Ξάνθης για να επιλυθεί το ζήτημα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην Ξάνθη

Την πόλη της Ξάνθης επισκέπτεται σήμερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία θα είναι η κεντρική ομιλήτρια σε Εκδήλωση – Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 19:30 μ.μ. με θέμα : « Μετά την αξιολόγηση τι; Συζητάμε το σχέδιο για τον τερματισμό της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δικαιώματα».
Νωρίτερα στις 10:00 π.μ. είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης στον χώρο του Δημαρχείου από όπου και στις 11:00 π.μ., έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ.

Έρχονται νέα οκτάμηνα και πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας από πλευράς της κυβέρνησης, μέσα από την ενεργοποίηση του νομικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση, έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ξάνθη.
Η κ. Αντωνοπούλου ανήγγειλε πως τα νέα οκτάμηνα θα ανακοινωθούν από τον ερχόμενο Ιούνιο, για τα οποία έχει υπάρξει μέριμνα για απασχόληση στον τομέα που προσλήφθηκαν τα άτομα και όχι απλά να καλύπτουν κενές θέσεις.
Για το την Κοινωνική Οικονομία ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση τον Ιούνιο και θα ψηφισθεί μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα προωθείται και η δομή στήριξης σε κάθε περιφέρεια για ενημέρωση επιχειρήσεων για την κοινωνική οικονομία. Ανέφερε δε πως προχωρά και ο Αναπτυξιακός Νόμος, οποίος κάνει μνεία στις διατάξεις του και για την Κοινωνική οικονομία.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το νομικό πλαίσιο για τα σχήματα της Αυτοδιαχείρισης, το οποίο όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου ακουμπά στον πτωχευτικό κώδικα και δέουσα σημασία θα δοθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στη φωνή της κοινωνίας υποχρεούται να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο και αυτό θα κάνουμε. Ήδη μιλάμε με υπουργούς και κινήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας που υπάρχουν τέτοια εγχειρήματα και χαράζουμε τη δική μας πορεία στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε καταλήγοντας και εκφράζοντας την θετική έκπληξή της για την γνώση του θέματος από πλευράς ΕΡΑ Κομοτηνής .

Υγεία

Το πρώτο συνέδριο των Φαρμακοποιών ΑΜ-Θ το Σάββατο

Με κεντρικό μήνυμα «Ανοίγουμε τους Ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου», οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στις 28 και 29 Μαΐου 2016, στο ξενοδοχείο Arcadia στην Κομοτηνή.
Το συνέδριο διοργανώνεται με την ευθύνη του Φ.Σ. Ροδόπης και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Το «παρόν» στο συνέδριο θα δώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος και θα συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του φαρμακοποιού για τις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το ουσιαστικό θέμα της συμμετοχής όλων των κρίκων της υγειονομικής αλυσίδας στη φαρμακευτική περίθαλψη έχουν κληθεί να συζητήσουν εκπρόσωποι από των φαρμακοποιών, των γιατρών και της φαρμακοβιομηχανίας, με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριου Μπερσίμη.
Επιπλέον, το επίκαιρο ζήτημα των ΜΗΣΥΦΑ και της αυτοφροντίδας των ασθενών, της απευθείας πληρωμής των κρατήσεων των ασθενών προς τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τα ταμεία. Επίσης θα διευρευνηθεί η δυνατότητα των συνενώσεων των Φαρμακοποιών, ούτως ώστε, να μην υπάρξει κενό για την δραστηριοποίηση των Ιδιωτών στ Φαρμακεία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη 8 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχουν συμμετοχές από Τουρκία και Βουλγαρία.

Εκπαίδευση

Έκκληση για οικονομική βοήθεια από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Μαθητής σχολείου της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης (τα στοιχεία του οποίου μάς είναι γνωστά) μετά από σοβαρό ατύχημα που υπέστη κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση για την κινητική αυτονομία του. Ο μαθητής χρειάζεται να υποβληθεί σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των σοβαρών βλαβών που υπέστη.

Αυτοδιοίκηση

Κέντρα κοινότητας

Η λειτουργία μίας νέας δομής, του «κέντρου κοινότητας», όπου θα γίνεται η πρώτη επαφή του δημότη με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή.
Τα κέντρα κοινότητας θα λειτουργούν ως δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης των πολιτών, θα παραπέμπουν τους δημότες σε κοινωνικά προγράμματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα συντονίζουν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης και θα παρακολουθούν την πορεία των ωφελούμενων.

Ορίστηκαν 4 νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες από τον Γ. Παυλίδη

Στην αποδοχή των παραιτήσεων για τέσσερις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και τον ορισμό νέων προχωρά ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης. Παραμένουν στις θέσεις τους ο Μιχάλης Αμοιρίδης (Ξάνθης) που χειρίζεται τα θέματα του Τουρισμού και ο Σωτήρης Παπαδόπουλος (Καβάλας) που χειρίζεται τα αγροτικά θέματα και την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Οι 4 νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες:
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών ορίστηκε ο Μουμίν Οντέρ από τη Ροδόπη, στη θέση του Στη θέση του Κατραντζή Μουσταφά , Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής ορίστηκε η Γεωργία Χειράκη από τη Δράμα στη θέση του Χ. Γεωργιτσόπολου. Από τον Έβρο ο Κώστας Βενετίδης ορίστηκε Αντιπεριφερειάρχης υποδομών, έργων, δικτύου, μεταφορών, καταστροφών, περιβάλλοντος και παραμεθορίων περιοχών στη θέση του Κώστα Εξακουστού ενώ η Ελένη Δημούδη ορίστηκε θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού στη θέση της Ζήνας Ζάχαρη.

Έκθεση παιδικού βιβλίου στην Κομοτηνή

Την 4η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην πλατεία Δασαρχείου (έναντι ΧΕΝ και Δημοτικής Βιβλιοθήκης – οδός Σαμοθράκης) διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μαΐου (17.00-22.00) ΧΕΝ Ροδόπης και η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο, ζωγραφικές και πολλά βιβλία για τους μικρούς φίλους…. με την συμμετοχή βιβλιοπωλείων της Κομοτηνής .

Eκκλησία

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με 22 Δημάρχους ΑΜΘ

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στο τέλος της συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία των 22 Δημάρχων και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης και του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ανακοίνωσε την επίσημη πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τους Δημάρχους της ΑΜΘ σε γεύμα εργασίας με θέμα η σχέσεις Εκκλησιάς και Κράτους στις 7 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Επιμνημόσυνη δέηση Υπέρ της Βασιλεύουσας

Την Κυριακή το πρωί, 29 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσῃ στόν Ἱερό πρωΐ Καθεδρικό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

Καταναλωτές-κινήματα

Γενική Συνέλευση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης

Την Κυριακή 29 Μαΐου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης στο αμφιθεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής (πίσω από το Νησάκι). Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Elisso (πρώην Ξενία).
Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία όλων, ώστε να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Πολιτισμός

Ο Συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Το Βιβλιοπωλείο Δύο και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν σήμερα στις 20:00 μια συνάντηση με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη με αφορμή το νέο του βιβλίο, Υπουργός νύχτας.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Μια ζαχαρένια συνταγή» στο Ι.Θ.Τ.Π.

Το παιδικό βιβλίο «Μια ζαχαρένια συνταγή» της αστυνομικού, συγγραφέας, Φωτεινής Κωνσταντοπούλου παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα (19.30) της Παρασκευής 27 Μαΐου στην καπναποθήκη «Π» το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Προλογίζει η εκπαιδευτικός Ραλού Βλαχοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Μουσική εισαγωγή: Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της, αρχιμουσικού Γιώργου Ηλιάδη.

Η άλωση της Πόλης

Την δραματοποιημένη παράσταση «Η Άλωση της Πόλης και η πνευματική επιβίωση του Ελληνισμού» παρουσιάζει η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής την Κυριακή 29 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής.
Επίσης θα ακουστούν τραγούδια για την Πόλη και τον Ελληνισμό, καθώς και βυζαντινοί ύμνοι.

ΔΠΘ

Διοργάνωση 1ου Φοιτητικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Αθλητικών και Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων του, με τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Φοιτητικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης. Το τουρνουά θα λάβει χώρα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης.
Τη συμμετοχή τους στο τουρνουά έχουν δηλώσει 8 ομάδες φοιτητών, από διάφορα Τμήματα του Δ.Π.Θ., εκπροσωπώντας όλες τις πόλεις στις οποίες εδρεύει το Ίδρυμα: 7 ανδρικές και μία μεικτή (ανδρών-γυναικών).Το Σάββατο 28 Μαΐου θα διεξαχθούν οι προκριματικοί αγώνες (12:00-17:30), την Κυριακή 29 Μαΐου οι ημιτελικοί (12:00-14:00) και ο τελικός (15:30-17:00), ενώ στο ενδιάμεσο των τελικών θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σουτ τριών πόντων και παρουσίαση του αγωνίσματος της καλαθοσφαίρισης με αναπηρικό αμαξίδιο.

The post ΕΡΤ Ειδήσεις 27 Μάη 2016-05-26 appeared first on ert.gr.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, μαη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξανθη, συριζα, αμθ, κύτταρο, αθηνα, λύση, μμε, νέα, ερα, γαλλια, μαΐου, κομοτηνη, ΑΠΘ, συμμετοχή, εοπυυ, φαρμακεια, δραμα, χεν, ιουνίου, αλεξανδρουπολη, βιβλιοπωλείο, ηλιαδης, ert, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, βουλευτες, βλαχοπουλου, χεν, ελενη, δημοκριτειο, το θεμα, βουλγαρια, γνωση, ζαχαρη, θεμα, μμε, μουσικη, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, προγραμμα, σκοπελος, τα νεα, τραγουδια, υμνοι, ert.gr, αγωνες, αλωση, αλωση της πολης, αμοιβαια, αμθ, απλα, ατυχημα, αφορμη, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, γεωργια, γινεται, γραφεια, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, δομη, δωσει, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, εποχη, ερα, εσωτερικων, ευθυνη, ζηνας, ζητα, ζωης, υπηρεσιες, ιδρυμα, εκδοσεις, κυβερνηση, κύτταρο, λειτουργια, λύση, λογο, μαΐου, μεριμνα, μνεια, ξενοδοχειο, παντα, οδος, ουσιαστικο, παιδια, παρουσιαση, παυλιδης, περιφερειακο, προγραμματα, πρωι, ρολο, σαββατο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, συλλογοι, σχεδιο, σχηματα, σωτηριου, τουρκια, υγιεις, φωνη, κωνσταντινος, βηματα, δικαιωματα, εθνικο, χωρα, ηλιαδη, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, νομικου, ομαδες, σωτηρης, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε