ΕΡΤ Χανίων – Κ. Φωτάκης: Ξεκινά μια νέα, όμορφη εποχή στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας (audio)

18:33 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Αυτό που λέγεται διαπραγμάτευση είναι ένας συνεχής αγώνας, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα περνάει σε μια άλλη, ευοίωνη πορεία, τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στο μοντέλο της νέας οικονομίας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ένας μοντέλο που

μπορεί να δώσει μια δυναμική ώθηση στην πραγματική εθνική οικονομία. Το θέμα δεν είναι μόνο να μιλάμε για επενδύσεις, αλλά πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις.

Από το 2008 μέχρι το 2013 περισσότερα από 6 δις είχαν επενδυθεί σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, με πραγματικά οριακές μεταβολές στο ζήτημα της αξιοποίησης και την ανάπτυξη με βάση την καινοτομία, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φωτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα χρόνια της κρίσης στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, ωστόσο στάθηκε στην άνοδο που παρατηρήθηκε μέσα στο 2015.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά σημειώθηκε αύξηση της δημόσιας δαπάνης κατά περίπου 200 εκ. ευρώ, πολιτική που οδήγησε στο ιστορικό υψηλό 0,96% του ΑΕΠ της συνολικής δαπάνης για την ΄Ερευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τo 2015.Η δημιουργία του νέου Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, θα διοχετεύσει –με αρχικό προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ- κεφάλαια που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από νέες επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα, στην καινοτομία και στην τεχνολογία. Ο νέος τομέας, τόνισε ο υπουργός, θα ελέγχεται από τα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, έχουμε πρόσθετους πόρους που προκύπτουν μέσα από μια δανειακή σύμβαση με εξαιρετικούς όρους, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφορά γενναίες χρηματοδοτήσεις στην έρευνα και καινοτομία. Τα ΕΣΠΑ, έχουν μεν υψηλά κονδύλια για τους συγκεκριμένους τομείς, δεν συμπεριλαμβάνουν ωστόσο τους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς κλάδους. Αυτό, αναστρέφεται με το νέο οργανισμό, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Φωτάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα