Ερώτηση Ξανθού για τα λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

09:07 23/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Ρεθύμνου λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης κυρίως του Αναισθησιολογικού τμήματος και της Παθολογικής κλινικής, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε χθες στην Βουλή, ο βουλευτής της νομού και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός στην ερώτησή του επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου για την

ανεπαρκή στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς ορισμένων κρίσιμων τμημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, όπως το Αναισθησιολογικό Τμήμα, η Παθολογική κλινική, το ΤΕΠ και η Πνευμονολογική κλινική, η εικόνα αυτή όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται καθημερινά.

Αποκορύφωμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η αποχώρηση του 3ου αναισθησιολόγου και η τραγική πλέον κατάσταση που διαμορφώνεται σε ένα ζωτικής σημασίας τμήμα για το νοσοκομείο, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην τακτική λειτουργία όλου του χειρουργικού τομέα, στην καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και στη διαχείριση των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών ή αυτών που χρειάζονται διασωλήνωση, στην παροχή επείγουσας βοήθειας στο ΤΕΠ και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις σε υποδομές και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και πριν την οικονομική κρίση, είχε δεχθεί μια σημαντική ενίσχυση μέσα σε συνθήκες Μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών. Πέραν της πρόσληψης δεκάδων επικουρικών γιατρών, λοιπού επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν και καλύφθηκαν με μόνιμο προσωπικό 70 θέσεις γιατρών και άλλων εργαζομένων (διορίστηκαν 26 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και 44 μόνιμοι νοσηλευτές-παραϊατρικό-λοιπό προσωπικό), ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 2Κ/2019 που περιλαμβάνει άλλες 21 μόνιμες θέσεις μη ιατρικού προσωπικού. Τέλος εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2019 άλλες 12 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ, που η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε» για 8 μήνες και τελικά επαναπροκήρυξε το Φεβρουάριο του 2020 ενισχύοντάς τις κατά 2 (συνολικά 14).

Η σημερινή σοβαρή κρίση στελέχωσης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ειδικά σε 3-4 κομβικά τμήματα, προέκυψε για διάφορους λόγους εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και άρχισε να χρονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2019 υπηρετούσαν 5 ειδικευμένοι γιατροί στο Αναισθησιολογικό και 5 στην Παθολογική κλινική, ενώ σήμερα είναι 2 και 3, αντίστοιχα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα