Εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας ο IGB, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης

18:45 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που έγιναν την Τετάρτη στη Σόφια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, (ICGB) στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας Market Test για τον IGB,

που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από εταιρίες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό και να δεσμεύσουν χωρητικότητα σε αυτόν.

Στη δεύτερη φάση εμφανίστηκαν άλλες τέσσερις εταιρίες, πέρα από τις 9 που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο στην πρώτη φάση και είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Όπως επισήμανε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σκουρλέτη, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ προσέθεσε ότι ο βουλγαρικός και ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου εκπονούν τώρα κανόνες ώστε οι εταιρείες αυτές να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση με τήρηση όλων των απαιτήσεων για διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora. Έχει μήκος 180 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ. ευρώ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα