Έργα νομιμότητας στην Πλατεία Πετρινού Τρίπολης

23:32 13/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, σήμερα το βράδυ, απ’ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Τρίπολης, η τροποποίηση της μελέτης της αναπλασμένης πλατείας Πετρινού και των οδών, Ισαάκ Σολωμού και Μαλλιαρόπουλου, στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Tρίπολης.

Την εισήγηση της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας, ψήφισε μόνο η παράταξη του δημάρχου Δ. Παυλή (όχι είπε η αξιωματική αντιπολίτευση και παρόν δήλωσαν οι παρευρισκόμενες δημοτικές παρατάξεις).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το διορθωτικό αυτό έργο, θα στοιχίσει 10.000 ευρώ με τον ΦΠΑ

και θα υλοποιηθεί απ’ τις υπηρεσίες του δήμου.

Η παράταξη του Ιωάννη Σμυρνιώτη, πρότεινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την κατάργηση των πεζόδρομων, κάτι που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ την ίδια τύχη, είχε και η πρόταση της παράταξης του κ.Κωνσταντίνου Τζιούμη (απόσυρση της εισήγησης της πλειοψηφίας και εκ νέου μελέτη του έργου, απ’ τους μηχανικούς του δήμου, ώστε να υπάρξουν μόνο μετακινήσεις δένδρων, προς το όριο της παλιάς πλατείας και χωρίς παρεμβάσεις στο οικόπεδο του θεάτρου).

Ο κ. Νίκος Τσιαμούλος (επικεφαλής παράταξης), ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί κατ’ αυτόν, οι διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν, θα πλήξουν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των καταστηματαρχών και την επιχειρηματικότητα της πόλης, όσο και αν αυτές είναι νόμιμες και υποχρεωτικές.

Η επέμβαση που θα γίνει, θα είναι ήπια και θα αφορά την διευθέτηση των πεζόδρομων, εκατέρωθεν της πλατείας Πετρινού και του οικοδομικού τετραγώνου που φιλοξενεί το νεοκλασικό του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου και συγκεκριμένα, των πεζόδρομων Ισαάκ Σολωμού (πλάτους 9 μ.) και Θεάτρου (πλάτους 8 μ.).

Σύμφωνα με την εισήγηση, στόχος του έργου, αποτελεί η απαίτηση εφαρμογής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2621 Β. 31/12/09), που προβλέπει-μεταξύ άλλων-την υποχρεωτική παροχή, ελεύθερης ζώνης, με ελάχιστο πλάτος 3,5 μ. για την απρόσκοπτη προσπέλαση και την εξυπηρέτηση οχημάτων, εκτάκτης ανάγκης σε πεζόδρομους.

Η δημιουργία αυτής της ζώνης διέλευσης οχημάτων, δημιουργεί την ανάγκη τροποποιήσεων στους πεζόδρομους, Σολωμού και Μαλλιαρόπουλου, όπως και την μετακίνηση της ζώνης φύτευσης και της ζώνης, μπροστά από ιδιοκτησίες.

Παράλληλα, θα υπάρξει μετακίνηση ενός ιστού φωτισμού, όπως επίσης και περιορισμός του χώρου κατάληψης του υποσταθμού της ΔΕΗ, αλλά και κάποιων παρτεριών.

Συγχρόνως, θα γίνει και μικρή μετατόπιση των περιπτέρων της πλατείας.

Για όλες αυτές τις τροποποιήσεις, σύμφωνα με την εισήγηση, έχει γνωμοδοτήσει θετικά το συμβούλιο της αρχιτεκτονικής, ενώ είναι γνώστης της κατάστασης και το αρμόδιο Υπουργείο.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

The post Έργα νομιμότητας στην Πλατεία Πετρινού Τρίπολης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα