Ερευνητικό πρόγραμμα για την επανάχρηση των ελαστικών αυτοκινήτων (Video)

12:17 7/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε χρόνο πωλούνται παγκοσμίως 1,6 δισεκατομμύρια καινούρια ελαστικά, τα οποία αντιστοιχούν σε 26 εκατομμύρια τόνους υλικών. Αυτά τα ελαστικά, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και δεν αξιοποιούνται επαρκώς για ανάκτηση των πρώτων υλών. Οι σημερινές διαδικασίες επεξεργασίας των χρησιμοποιημένων ελαστικών δεν είναι κυκλικές και δεν συμβάλουν στην ανάκτηση πολλών πρώτων υλών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία ελαστικών. Επιπλέον, η μη αξιοποίηση των ελαστικών που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους στην ΕΕ, οδηγεί στην εξαγωγή των χρησιμοποιημένων, καθώς

και των μεταχειρισμένων ελαστικών, σε άλλες χώρες.

Η Ελλάδα, μέσω του ΕΚΕΤΑ, συμμετέχει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, το BlackCycle, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 16 εκατ. ευρώ για να δώσει στα ελαστικά μια δεύτερη ζωή.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η Ελένη Ηρακλέους, αναπληρώτρια καθηγητρια στο Διεθνες Πανεπιστημιο Ελλαδος και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, σήμερα τεράστιες ποσότητες ελαστικών που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους επαναχρησιμοποιούνται για την παρασκευή ταρτάν σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή για την παραγωγή ενέργειας από ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ο στόχος είναι να βρεθεί τρόπος ώστε το υλικό τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων ελαστικών και όχι μόνο να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και κατά την παραγωγή των νέων προϊόντων να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ελαστικό αποσυντίθεται σε κόκκους καουτσούκ, υφίσταται θερμική κατεργασία και το υγρό προϊόν περνά από μια διαδικασία αναβάθμισης ώστε να αποκτήσει συγκεκριμένες ιδιότητες για να παραχθεί μαύρος άνθρακας.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Michelin, που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια βιομηχανία των ελαστικών, και αυτό είναι σημαντικό κατά την κ. Ηρακλέους γιατί δείχνει την πρόθεση της βιομηχανίας να εφαρμόσει στην παραγωγική τις νέες τεχνικές που θα αναπτύξουν οι ερευνητές. Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν 5 ευρωπαϊκές χώρες Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα και Ελβετία και περιλαμβάνει 7 βιομηχανικούς εταίρους, 5 RTOs και ένα cluster καινοτομίας. Η Michelin, ως συντονιστής του έργου, σχεδίασε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης, που περιλαμβάνει μία διευθύνουσα επιτροπή, ένα συμβούλιο συνεργειών του cluster και μια επιτροπή τεχνικής υποστήριξης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα