Ανακύκλωση συσκευών κινητών τηλεφώνων με όφελος για όλους (Video)

12:14 7/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι, παρότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

Μια ελληνική start up, η Green Panda, δημιούργησε ένα σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης για κινητά που έχουν ακόμα χρόνο ζωής. Οι κάτοχοι των συσκευών τις τοποθετούν σε μια εγκατάσταση που μοιάζει με ΑΤΜ, το σύστημα αναγνωρίζει το μοντέλο και την κατάσταση στην οποία

βρίσκεται η συσκευή και προσδιορίζει ένα τίμημα με βάση την τρέχουσα αξία της, που μπορεί να κυμαίνεται από 3 ευρώ για παλιές συσκευές έως και 600 ευρω αν πρόκειται για νέα μοντέλα σε καλή κατάσταση. Αν το αποδεχτεί ο καταναλωτής πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό το αντίστοιχο ποσό. Όσο για τη συσκευή, ανάλογα με την κατάσταση της, είτε καταλήγει σε εξειδικευμένα κέντρα ανακύκλωσης e-waste, είτε εξάγονται ανταλλακτικά για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες συσκευές, είτε τοποθετούνται ανταλλακτικά στις ίδιες για να βγουν στην αγορά και να καταλήξουν στα χέρια άλλου καταναλωτή. Όπως ανέφερε ο ιδρυτής της startup Φάνης Κουτουβέλης τα πρώτα 20 ΑΤΜ έχουν τοποθετηθεί σε αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Αθήνα και στις αρχές Φεβρουαρίου θα τοποθετηθούν και στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα